Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση της επιδημίας στην Θεσσαλία

Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση της επιδημίας στην Θεσσαλία

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας καταγράφεται σταθεροποίηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Για σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά αυξητική τάση της επιδημίας του κορονοϊού στην Θεσσαλία, έκανε λόγο στην σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε, ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η Λάρισα, η Μαγνησία και η Πέλλα εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Επικαλούμενη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είπε, ότι στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι, ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές». «Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα» είπε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».

Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Επανέλαβε ακόμη, ότι «κανείς δεν είναι άτρωτος», καλώντας ιδιαιτέρως τους νέους, να μην εφησυχάζει κανείς από το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των ασθενών που καταλήγει, είναι με υποκείμενα νοσήματα. «Μικρές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες και για το οικογενειακό μας περιβάλλον και για την κοινωνία», τόνισε.

«Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.