Σαραφιανός: Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές αρνηθήκαμε να δώσουμε 200 κλίνες για covid ασθενείς

Σαραφιανός: Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές αρνηθήκαμε να δώσουμε 200 κλίνες για covid ασθενείς

«Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κοροναϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση»

Τους λόγους που αρνήθηκαν τη διάθεση 200 κλινών στο υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. «Το σκεπτικό είναι ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κοροναϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση», πρόσθεσε ο κ. Σαραφιανός κι επισήμανε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύουμε non covid ασθενείς. «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», τόνισε.

Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.

Σημείωσε βέβαια ότι στην περίπτωση επίταξης, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.

«Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες. Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθες και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπεριο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.