Σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές στην Κρήτη για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές στην Κρήτη για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις προβλέπει από την Πέμπτη η ΕΜΥ

Πριν προλάβουν καν να επουλωθούν οι «πληγές» από το κύμα κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας στην Κρήτη, νέο κύμα με καταιγίδες, θυελλώδεις βόρειους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να πλήξει το νησί από αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις για το σύνολο της Κρήτης, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα στις βόρειες περιοχές του νησιού.

Η Περιφέρεια Κρήτης αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες θεομηνίες, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας, ως μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι μηχανισμοί των Δήμων του νησιού, ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων να ενημερώσουν τους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

- Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.

- Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.

- Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

- Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.λπ.

Περισσότερες οδηγίες προστασίας δίνονται στο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena