Στο ΣτΕ η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

Στο ΣτΕ η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

Ζητούν την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης ενόψει Πολυτεχνείου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν το «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπως και του Πολίτη αλλά και μικρός αριθμός πολιτών ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αναστολής αλλά και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας από τις 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.

Στις αιτήσεις τους υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αλλά και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Τέλος , οι προσφεύγοντες επικαλούνται την Ευρωπαϊκή νομολογία ενώ επισημαίνουν πως η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα.