Κορονοϊός: Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα προστασίας – Τι ισχύει για σχολεία, εστίαση και πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Κορονοϊός: Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα προστασίας – Τι ισχύει για σχολεία, εστίαση και πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής. Επίσης ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Στην απόφαση περιγράφεται αναλυτικά τι ισχύει για εστίαση, σχολεία, απόσταση, ΜΜΜ, αυτοκίνητα σε όλη την επικράτεια ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας κοροναϊού που βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Παράλληλα, περιγράφεται ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση μάσκας αλλά και πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις μετά τις 00:30 τα ξημερώματα όπου ξεκινά και η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα ορίζεται πως η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ισχύει:

  • Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
  • Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

  • Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους
  • Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.
  • Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και  με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.
  • Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.
  • Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση  χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησηςυπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.
  • Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το skai.gr

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική, και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.