Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών - Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο

Μία σοβαρή εξέλιξη είχαμε πριν λίγη ώρα στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Μετά από σύντομη διαδικασία διεκόπη για αύριο, στις 11 το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να αναζητηθεί από την εισαγγελική αρχή τυχόν βούλευμα από το οποίο προκύπτει ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννη Λαγός είχε παραβιάσει στο παρελθόν περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ευρωβουλευτή διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει σχετικό βούλευμα υπογραμμίζοντας ότι η εισαγγελέας σωστά ανέφερε στην εισήγηση της ότι δεν υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την εισαγγελέα της έδρας να συμπληρώσει την πρόταση της σχετικά με την αναστολή εκτέλεσης της ποινής για 11 καταδικασθέντες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης (σ.σ. μεταξύ αυτών και οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν) καθώς το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον εάν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι.

Η εισαγγελική λειτουργός απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρόταση της όπως ανέφερε , γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση.

Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικράτησε στην δικαστική αίθουσα είναι ο διάλογος που ακολουθεί :

«Η κ. Εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Πχ για ανθρωποκτονία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ

Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση» τόνισε.

Η πρόεδρος και συμπλήρωσε «Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δικηγόρος του κ Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέα αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός»

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας Όλοι τηρούν τους όρους . Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος :Σημειώστε το κ. γραμματέα, για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;

Συνήγορος υπεράσπισης : Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση

Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους.