Συνήγοροι πολιτικής αγωγής: Επιχείρηση οργανωμένης κλάψας από τη Χρυσή Αυγή

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής: Επιχείρηση οργανωμένης κλάψας από τη Χρυσή Αυγή

«Εκλιπαρούν το Δικαστήριο υποσχόμενοι ότι δεν θα ξανασχοληθούν με την πολιτική», αναφέρει ο Κ. Παπαδάκης

Εξερχόμενοι από το Εφετείο, μετά την διακοπή της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, την Παρασκευή το απόγευμα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης και Χάρης Στρατής, σχολίασαν την υπερασπιστή γραμμή που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι, αλλά εξέφρασαν και την πεποίθηση ότι το Δικαστήριο πρέπει να τους οδηγήσει στην φυλακή.

«Αν θα μπορούσα να συνοψίσω με τέσσερις λέξεις την εμπειρία από τις ημέρες αυτές της προσπάθειας των κατηγορουμένων για το ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα έλεγα τις λέξεις "κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή"» δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κ. Παπαδάκης. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση από πολιτικές δίκες και δίκες αστυνομικών σκευωριών και έχει διαμορφώσει ταυτόχρονα με αυτήν μια μεγάλη παράδοση υπερασπιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται, θεωρώντας τον εαυτό τους ως θύμα πολιτικής δίωξης. Αλλά ακόμα και οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου διαθέτουν και εκδηλώνουν μια υπερασπιστική αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση στις δίκες».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής τις ημέρες αυτές εκδηλώνει μια συμπεριφορά η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα την οποία επικαλούνταν, τουλάχιστον στην εξάρτηση της δίκης, του πολιτικού αγωνιστή και διωκόμενου. Γιατί ο πολιτικός αγωνιστής έχει μάθει να κοιτάει με το κεφάλι ψηλά το δικαστήριο όταν βγαίνει από αυτό, είτε για να πάει στο σπίτι του, είτε για να πάει στη φυλακή και, πιο παλιά ακόμα, για να πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα».

«Σε μια οργανωμένη κλάψα», επιδίδεται, σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, «εδώ και τρεις μέρες» η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα «στην επίκληση κάθε είδους αποδεικτικού μέσου και επιχειρήματος προκειμένου να ασκήσει συναισθηματική πίεση στο Δικαστήριο για να πάρει μια μικρή παράταση για τα λίγα χρόνια φυλακής στα οποία τους καταδίκασαν».

«Άνθρωποι, που πριν λίγα χρόνια αισθάνονταν ότι θα κάνουν τη γη να τρέμει, τρέμουν οι ίδιοι σαν το ψάρι μπροστά στη δικαστική ετυμηγορία και πολιτικά στελέχη, που ορκίζονταν την αντίθεση τους στο κατεστημένο, εκλιπαρούν το Δικαστήριο υποσχόμενοι ότι δεν θα ξανασχοληθούν με την πολιτική» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι «μόνο θυμηδία προκαλούν όλα αυτά», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Δικαστήριο δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιες παραστάσεις». Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε «τα λόγια του ποιητή που λέει "αν τη ζωή σου δεν μπορείς να κάνεις όπως την εθέλεις, τούτο τουλάχιστον προσπάθησε μην την εξευτελίζεις"».

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χάρης Στρατής, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναστολή των ποινών ότι «εκπροσωπώντας τα θύματα, τόσο τους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όσο και τα υπόλοιπα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά, και με την πίστη ότι εκφράζουμε τον ελληνικό λαό, θεωρούμε ότι πρέπει τα αιτήματα αυτά να απορριφθούν και οι εγκληματίες ναζιστές, κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, να οδηγηθούν στις φυλακές».