Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα δοθεί η «μάχη» από την υπεράσπιση για τις αναστολές

Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για την τύχη των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής καθώς το Τριμελές Εφετείο θα αποφασίσει για τις ποινές που θα τους επιβάλει.

Μετά από διάσκεψη οι δικαστές στις 12 π.μ θα ανέβουν στην έδρα και η πρόεδρος θα ανακοινώσει την ποινή που επιβάλλεται στον καθένα κατηγορούμενο.

Αμέσως μετά θα γίνει η συγχώνευση των ποινών ενώ στη συνέχεια θα κριθεί αν θα οδηγηθούν ή όχι στην φυλακή οι κατηγορούμενοι . Είναι η στιγμή που οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δώσουν «μάχη» διεκδικώντας για τους εντολείς τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση τους.

«Να πείτε ένα ηχηρό "σκάστε" σε όσους βγάζουν πριν από εσάς απόφαση».

«Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι την τελική μας δικαίωση» είπε λίγο νωρίτερα στην τοποθέτηση του απευθυνόμενος στους δικαστές ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου , Τάκης Μιχαλόλιας.

Η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να επιβληθεί στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο ποινή 13 ετών για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.

Την ίδια ποινή εισηγήθηκε και για όλους τους πρώην βουλευτές που συμπεριλαμβάνονται στην διευθυντική ομάδα , δηλαδή τους Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε κάθειρξη 7 ετών, ενώ για όσους έχουν ελαφρυντικό (Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος, Μπούκουρας) 5 έτη φυλάκιση. Η ποινή των 7 ετών προτάθηκε και για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, πρότεινε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών.

Για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας ζητά να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ η εισαγγελέας ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.