Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο φιλόζωος, ο «παρεξηγημένος», ο εθελοντής με τις δωρεές- Τι επικαλούνται οι Χρυσαυγίτες για να γλυτώσουν την φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο φιλόζωος, ο «παρεξηγημένος», ο εθελοντής με τις δωρεές- Τι επικαλούνται οι Χρυσαυγίτες για να γλυτώσουν την φυλακή

Τα ελαφρυντικά που χρησιμοποιήθηκαν από την υπεράσπιση πριν ανακοινωθεί η απόφαση της έδρας που θα καθορίσει και τις ποινές

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, θα συνεχιστεί η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων, με αντικείμενο την κρίσιμη απόφαση για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Τον λόγο θα έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων με τις δευτερολογίες τους επι των ελαφρυντικών ενώ στη συνέχεια οι δικαστές θα αποσυρθούν και όταν επανέλθουν στην έδρα με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά θα καθορίσουν, ουσιαστικά, το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες . Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών αυτόματα οδηγεί σε μείωση ποινών.

Πριν όμως φθάσουμε σε αυτό το κομμάτι της διαδικασίας, αξίζει να ανατρέξουμε στο...ανθολόγιο των ελαφρυντικών που επικαλέστηκαν -μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής του- οι κατηγορούμενοι και πλέον καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες.

Ο αρχηγός που «βοηθούσε τον κόσμο»

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε....» τόνισε ο συνήγορος του συμπληρώνοντας ότι ο εντολέας του έχει «τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε.» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας: «Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» τόνισε.

Ο «παρεξηγημένος» Κασιδιάρης

Ως «παρεξηγημένο πρόσωπο, προβεβλημένο αρνητικά» περιέγραψε τον Ηλία Κασιδιάρη ο συνήγορος του κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του για τα ελαφρυντικά που αιτήθηκε.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος καταδικάστηκε ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης,  ζήτησε, μέσω των συνηγόρων του, τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεράσπισή του τονίζοντας επίσης ότι ο εντολέας τους στοχοποιήθηκε.

Η Ελένη Ζαρούλια, μέσω του συνηγόρου της, αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, αν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορος της.

Ο Λαγός με το «ευρωπαϊκό πρόσωπο»

Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αιτήθηκε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Ο συνήγορός του, αναφέρθηκε στις δράσεις του Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Ο φιλόζωος που... παντρεύτηκε δύο φορές

Στο γεγονός ότι από το 2013 «βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή» εστίασε η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Νίκου Μίχου ζητώντας να του αναγνωριστούν τα ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορουμένους του και επιπλέον αυτό της έμπρακτης μετάνοιας.

«Καταδίκασε την πολιτική βία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε, με τη σειρά του, ο συνήγορος του πρώην βουλευτή αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο «Καιάδας» του μεροκάματου και της μουσικής

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή».

Ο εθελοντής πυροσβέστης με τις δωρεές

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε, μέσω του συνηγόρου του , τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

«Αξιοσέβαστα άτομα με άριστη συμπεριφορά»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Μιχάλη Αρβανίτη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου αιτήθηκαν, κατά περίπτωση, την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Συγκεκριμένα ,η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς όπως αναφέρθηκε, υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλειο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Υπενθυμίζεται πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.