Δίκη Χρυσής Αυγής: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. εφόσον χρειαστούν συλλήψεις των καταδικασθέντων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. εφόσον χρειαστούν συλλήψεις των καταδικασθέντων

Στις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης η συνέχεια της διαδικασίας με την τοποθέτηση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών

Το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε η ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

Στη συνέχεια της διαδικασίας, σειρά είχε η μάχη των δικηγόρων των κατηγορουμένων να πετύχουν την αναγνώριση ελαφρυντικών για όσους κρίθηκαν ένοχοι και στη συνέχεια για την αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι με την τοποθέτηση της εισαγγελέως της έδρας επιπλέον των ελαφρυντικών που ζητούν οι κατηγορούμενοι.

Νωρίτερα, οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρ. Αλεξόπουλος, Στ. Μπούκουρας αλλά και ο Ηλ. Παναγιώταρος ζήτησαν, κατά περίσταση , τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Επιχειρήθηκε αθέμιτη επιρροή της ελληνικής δικαιοσύνης» κατήγγειλε ο συνήγορος του Χρ.Παππά υποστηρίζοντας ότι προηγήθηκε bullying της ετυμηγορίας.

Εν αναμονή αστυνομικής επιχείρησης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open, η ΕΛ.ΑΣ. δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους θα χρειαστούν χειροπέδες. Οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις, η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακοίνωση των ποινών, θα κριθεί αν θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους ή όχι. Σε περίπτωση αναστολής, οι καταδικασθέντες δεν θα οδηγηθούν στην φυλακή. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Τι αναφέρει η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτείς της Χ.Α, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.