Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα για τις ζημιές από τον «Ιανό»

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα για τις ζημιές από τον «Ιανό»

Τα βασικά αιτήματα επαγγελματιών, αγροτών και κατοίκων που επλήγησαν

Συλλαλητήριο για τις ζημιές που υπέστη η περιοχή από τις πλημμύρες, διοργάνωσαν σήμερα από κοινού η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών που είχαν πληγεί και αυτές από την κακοκαιρία, όπως της Εύβοιας. Βασικά αιτήματα, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, είναι οι άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως από την κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την περιοχή στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Όπως και να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά-αποστραγγιστικά-αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας, ενώ επισκέφθηκαν και την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα τονίζεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν οι κατοικίες, οι οικοσυσκευές, τα υπόγεια-βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμός, τα αυτοίνητα, τα καταστήματα, οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (μελισσοσμήνη κ.ά), ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

Επίσης να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων. Να δοθεί ακόμη μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και οι κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.

Τέλος, να αναλάβουν επίσης οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια κ.α.