Στο ΣτΕ οι προσφυγές μαθητών για τον αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στο ΣτΕ οι προσφυγές μαθητών για τον αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδεία

Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκαν οι προσφυγές μαθητών που συμμετείχαν στην τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι νομικοί παραστάτες των περίπου 70 απόφοιτων του Λυκείου και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι των αποφοίτων επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων αποφάσεων επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταβολές της εξεταστέας ύλης που έγιναν απετέλεσαν βόμβα στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων διευκρινίζοντας , παράλληλα, ότι σχεδόν όλες δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.