Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε καθημερινά τσάι

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε καθημερινά τσάι

Πόσο μπορούμε να πίνουμε ημερησίως

Αν πίνετε ένα ζεστό τσάι όσο διαβάζετε αυτό το άρθρο, κάνετε στον οργανισμό μας μια μεγάλη χάρη. Το τσάι χωρίς ζάχαρη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν κατά συγκεκριμένων παθήσεων και βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων.

«Το τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, που παρέχει κατεχίνες, αλλά πιο συγκεκριμένα γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG)», αναφέρει ο Anthony Kouri, γιατρός. «Αυτές είναι που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνουν τις φλεγμονές».

Ποια όμως είναι τα εκπληκτικά οφέλη που μας προσφέρει η συχνή κατανάλωση τσαγιού;

Η επιδερμίδα δείχνει πιο υγιής

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Το σημαντικό όμως είναι πώς το ετοιμάζουμε. Το ζεστό μαύρο τσάι αποδεικνύεται πιο ευεργετικό από το κρύο.

Ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, βοηθώντας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, το μαύρο τσάι μειώνει το σάκχαρο μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σουκρόζη.

Τα δόντια μας είναι πιο γερά

Αν και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να κιτρινίσει ελαφρώς τα δόντια μας, φαίνεται να αξίζει τον κόπο. Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα στο Journal of Oral and Maxillofacial Pathology, το πράσινο τσάι έχει αντιβακτηριδιακή δράση που θα μπορούσε να μειώσει τα βακτήρια στο στόμα μας που είναι υπεύθυνα για τα χαλασμένα δόντια.

Η καρδιά μας ευχαριστεί

Οι αντιφλεγμονώδης δράση του τσαγιού διατηρεί καθαρά τα αιμοφόρα αγγεία και ασκεί λιγότερη πίεση στην καρδιά. Οι κατεχίνες μειώνουν τη φλεγμονή και συνεπώς και την διαμόρφωση πλάκας στις ζωτικές αρτηρίες. Κάποιοι γιατροί μάλιστα προτείνουν να πίνουμε 3 φλιτζάνια μαύρου τσαγιού την ημέρα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ενδέχεται να μειώνεται

Η σκέψη να διαγνωστείτε εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος με Αλτσχάιμερ είναι τρομακτική. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από νωρίς τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά και πώς μπορούμε να προλάβουμε μια τέτοια νόσο. Το πράσινο τσάι βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης κατά του στρες και πιθανότατα και της νόσου. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Το φάσμα της προσοχής μας βελτιώνεται

Η καφεΐνη στο τσάι βελτιώνει την προσοχή και την εγρήγορση. Η τεΐνη είναι ένα αμινοξύ που εντοπίζουμε μόνο στο τσάι και σε έναν μύκητα με την ονομασία Bay bolete. Μπορεί να βελτιώσει την προσοχή μας, χαλαρώνοντας τον εγκέφαλο, αλλά παράλληλα ενεργοποιώντας τον όταν χρειαζόμαστε συγκέντρωση. Αν λοιπόν κάποια στιγμή νιώσετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο διάβασμα, δοκιμάστε να πιείτε μια ζεστή κούπα τσάι.

Ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται

Η καφεΐνη στο τσάι οξύνει τον νου μας αλλά αυξάνει επίσης τον μεταβολισμό, αλλά και την καύση λίπους (μέχρι και κατά 100 θερμίδες περισσότερο την ημέρα). Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβάλλετε στις ποσότητες.

Πόσο τσάι μπορούμε να πίνουμε ημερησίως;

Οι έρευνες ποικίλλουν ως προς το πόσα φλιτζάνια μπορούμε να πίνουμε. Λαμβάνουμε τα οφέλη χωρίς να χρειαστεί να υπερβάλλουμε στις ποσότητες. Το όριο εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στις 3 – 5 κούπες την ημέρα. Επίσης, χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας τυχόν παρενέργειες και συνεπώς να μειώσετε στη 1 κούπα την κατανάλωση.

Οι υπερβολικές ποσότητες τσαγιού είναι πιθανό να μεταβάλλουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο, να μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην αιμορραγία ή να μειώνουν την δράση ορισμένων φαρμάκων για την καρδιά και την πίεση. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για οδηγίες.