Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο κρίνεται η αποφυλάκιση Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο κρίνεται η αποφυλάκιση Κορκονέα

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκειας της συζήτησης

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να αποφανθεί για την αναίρεση ή όχι που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας η οποία άνοιξε την πόρτα της φυλακής για τον καταδικασμένο για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου».

Η συζήτηση της αναίρεσης ξεκίνησε σε φορτισμένο κλίμα ενώπιον του ΣΤ' τμήμα του Αρείου Πάγου με την αντεισαγγελέα Αναστασία Δημητριάδου, να ακολουθεί το δρόμο που «έδειξε» ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, λέγοντας «ναι» στην εν μέρει αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και την επιστροφή της υπόθεσης για νέα κρίση ως προς το σκέλος του ελαφρυντικού.

Η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου ήταν αυτή που «έσπασε» τα ισόβια για τον πρώην ειδικό φρουρό ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 13 έτη κάθειρξης και λόγω έκτισης μεγάλου μέρους της ποινής, ο Επ. Κορκονέας αποφυλακίστηκε με όρους.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο συνήγορος του Επ.Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο. Ακολούθησε σε έντονους τόνους η τοποθέτηση των δικηγόρων της πλευράς Γρηγορόπουλου, οι οποίοι χαρακτήρισαν καταχρηστική, προκλητική και υποβολιμαία την ένσταση.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί της ενστάσεως.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνστντοπούλου ,σε δηλώσεις τους διαμαρτυρήθηκαν

γιατί ο ρόλος τους περιορίστηκε στην κατάθεση υπομνήματος για την υπόθεση. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «προκλητική ολοκλήρωση της διαδικασίας «που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα εκείνων που υποστηρίζουν την κατηγορία». Αναφερόμενος δε στην μητέρα και την αδελφή του άτυχου Γρηγορόπουλου που βρέθηκαν στον Άρειο Πάγο τόνισε πως «εκλήθησαν μετά από αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». «Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα.

Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου» επεσήμανε ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη σειρά της ανέφερε πως ο στόχος τους είναι να υπερασπιστούν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο «μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις.»

«Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος , είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση.

Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας , αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα μαλακά. Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα.» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...