Κακοκαιρία Ιανός: Κύματα έως 7 μέτρα και άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ πλησιάζουν τη χώρα

Κακοκαιρία Ιανός: Κύματα έως 7 μέτρα και άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ πλησιάζουν τη χώρα

Ίσως χρειαστούν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών- Δείτε LIVE την εξέλιξη του φαινομένου

Την στιγμή που ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» πλήττει τη χώρα μας και κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open για το τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο:

«Δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το ένα είναι οι άνεμοι, κυρίως στο Ιόνιο όπου αναμένουμε ανέμους ίσως και μέχρι 10 μποφόρ, που είναι πολύ ισχυρές ριπές, καθώς και ο κυματισμός ο οποίος σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 6 με 7 μέτρα. Επομένως οι παράκτιες περιοχές θα δεχθούν αρκετά προβλήματα λόγω των ανέμων» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι βροχές. Τα μεγάλα ύψη βροχών τα οποία την Παρασκευή θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας χώρας. Παρ’ όλο που τότε οι άνεμοι θα έχουν πέσει σε ένταση το πρόβλημα θα το έχουμε πλέον στο ύψος της βροχής».

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι θα συσσωρευθεί νερό στα ίδια σημεία και δεν αποκλείεται να χρειαστούν εκκενώσεις.«Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν αρκετά προβλήματα» είπε και υπενθύμισε τις πλημμύρες που είχε προκαλέσει ο «Ξενοφώντας» πριν από δυο χρόνια.

Αναφορικά με το πότε θα υποχωρήσει ο «Ιανός», ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι θα υποχωρήσει από το Σάββατο βράδυ προς την Κυριακή το πρωί.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η πορεία του κυκλώνα για αυτό και είναι σημαντικό να βλέπουμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Νέο μήνυμα της Πολιτική Προστασίας

Νέο μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα έφτασε πριν από λίγο στα κινητά κατοίκων για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες είναι:

  • «Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια &σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν
  • Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν
  • Παρακολουθείτε ΜΜΕ»

Τρεις βασικές οδηγίες προστασίας από την Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας

Τρεις βασικές οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες - επισημάνσεις - προειδοποιήσεις.

Ειδικότερα:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες".

Δείτε LIVE την εξέλιξη του φαινομένου λεπτό προς λεπτό: