Κακοκαιρία Ιανός: Ξεκίνησαν τα πρώτα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα

Κακοκαιρία Ιανός: Ξεκίνησαν τα πρώτα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα

Οι πρώτες εικόνες από την Ζάκυνθο - Κλειστά αύριο τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Ζάκυνθο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κακοκαιρία Ιανός έφθασαν ήδη στην δυτική Ελλάδα, με ήπιες προς το παρόν βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους έντασης 7 έως 8 μποφόρ.

Λίγο πριν τις 15:00 οι κάτοικοι στην Κεφαλονιά έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα από το 112 της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πριν φτάσει στο νησί η κακοκαιρία Ιανός αναφέρει το inkefalonia.gr.

Στη Ζάκυνθο βρέχει από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στις παραθαλάσσιες περιοχές τα κύματα είναι ορμητικά, όπως φαίνεται στις πρώτες εικόνες που κατέγραψε ο τ/σ Ionian TV, με τις αρχές να προειδοποιούν κατοίκους και παραθεριστές να αποφεύγουν τις παραλίες.


Στην Ηλεία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ από την Κουρούτα της Αμαλιάδας, το σκηνικό είναι ίδιο, με πολύ ισχυρούς ανέμους και κύματα που σκεπάζουν την παραλία, φθάνοντας σχεδόν μέχρι τον παραλιακό δρόμο.

Στην Αχαϊα, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ, ήδη ξεκίνησε να βρέχει, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης 7 έως 8 μποφόρ. Ήδη όλες οι πορθμιακές συνδέσεις σε Ιόνιο και Πατραϊκό Κόλπο έχουν διακοπεί.

Αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η ηλεκτροδότηση στο νησί της Ιθάκης μετά από περίπου μίας ώρας διακοπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διακοπή ρεύματος οφείλονταν σε φωτιά σε κολόνα ρεύματος, με αποτέλεσμα να μείνει όλο το νησί χωρίς ρεύμα.

Στο σημείο έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας όπου έσβησαν τη φωτιά, ενώ αμέσως τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ έπιασαν δουλειά και μετά από λίγη ώρα επανέφεραν το ρεύμα στο νησί.

Υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Δυτική Ελλάδα και τη Ζάκυνθο

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο και τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη.

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «το σύνολο του μηχανισμού της περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής, ενώ ο περιφερειάρχης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε σπίτια και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια».

Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα στην Πάτρα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και σύμφωνα με την περιφέρεια, «αποφασίστηκε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βάσει του έκτακτου δελτίου που έχει εκδοθεί, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές και υπαίθριες δραστηριότητες των πολιτών».

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε θέσει σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό της περιφέρειας, τα μηχανήματά μας θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία που πιθανόν να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα, ενώ ιδιώτες εργολάβοι ήδη παρεμβαίνουν σε σημεία που υπάρχει ιστορικό επικινδυνότητας».

Επίσης, συνεδρίασε σήμερα στοn Δήμο Πατρέων το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, κακοκαιρίας και στην περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με τον δήμο, κατά την συνεδρίαση τονίσθηκε ότι όλες οι υπηρεσίες του δήμου και των συναρμόδιων φορέων θα βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμός φρεατίων, αυλακιών, οδών, κ.ά, που προβλέπονται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου Πατρέων.