Οι λόγοι που κάνουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα σχολεία- Ποιοι μαθητές μπορούν να εξαιρεθούν

Οι λόγοι που κάνουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα σχολεία- Ποιοι μαθητές μπορούν να εξαιρεθούν

Κρίσιμες οι πρώτες εβδομάδες για την εκπαίδευση των παιδιών στο σωστό τρόπο χρησιμοποίησής της

Την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών για τη σωστή χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της covid 19» και υπενθύμισης των κανόνων υγιεινής των χεριών και τήρησης των αποστάσεων, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση τις πρώτες εβδομάδες αυτής της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας, καθώς και τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων, τόσο από συμπτωματικούς όσο και από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς και αν η μάσκα χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει τόσο αυτόν που την φορά όσο και τους γύρω του.

Οι επιστήμονες είπε θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας αποτελεί την πλέον κατάλληλη στιγμή εισαγωγής της σωστής χρήσης της μάσκας στην καθημερινότητα των παιδιών. Μίλησε για τα οφέλη που θα έχει για τα παιδιά η έντονη εκπαίδευση των πρώτων εβδομάδων για τη σωστή χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι «τα μικρά παιδιά θα αποκτήσουν μια νέα δεξιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη όχι μόνο μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό».

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους, αλλά και σε κάθε κλειστό χώρο μέσα στην σχολική δομή. Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού στο προαύλιο και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της χρήσης μάσκας για παιδιά άνω των 2 ετών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αυτό υποστηρίζουν επιστημονικοί φορείς. Η μάσκα επιτρέπει την είσοδο του αέρα, δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να παρακολουθήσει το μάθημα. Δεν επηρεάζει ούτε τη λειτουργία ούτε την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος ούτε επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η χρήση μάσκας θα πρέπει να αποφεύγεται από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα (έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, νευρολογικό, μυικό νόσημα, κ.λ.π.) και αντί μάσκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προμετωπίδα.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί συζήτησαν ευρέως τις επιλογές για άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών. Πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα ήταν το άνοιγμα των σχολειών όλων των βαθμίδων να είναι ασφαλές για όλη την κοινωνία. Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά από λεπτομερή ανάλυση όλων των επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά θα επανεξετάζονται συνεχώς, ενώ θα υπάρχει επαγρύπνηση των τοπικών επιδημιολογικών δεδομένων με ενδεχόμενη τροποποίηση των οδηγιών, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η επιτροπή εκτιμά ότι το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση και με όλα τα παιδιά μέσα στην τάξη, πέρα από ότι κρίνεται εκπαιδευτικά απαραίτητο είναι και ασφαλές εφόσον εφαρμοστούν αυξημένα μέτρα προφύλαξης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η λειτουργία του σχολείου θα πρέπει να γίνεται με σταθερές και κατά το δυνατόν περιορισμένες ομάδες.

Ζήτησαν επέκταση ολοήμερου σχολείου διότι θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ανάγκη φροντίδας μικρών παιδιών από γιαγιάδες και παππούδες.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό