Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος Μαρκοπούλου για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος Μαρκοπούλου για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων

«Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ» υποστηρίζει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης

Σε νομική προσφυγή κατά της ΕΥΔΑΠ προχωρά ο δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας Αττικής σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsbeast.gr, καθώς τόσο η ίδια η δημοτική αρχή όσο και σύσσωμοι οι κάτοικοι της περιοχής, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην εκρεύσουν στο θαλάσσιο μέτωπο του Πόρτο Ράφτη τα επεξεργασμένα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας.

Ειδικότερα, στο εν λόγω Κέντρο θα μεταφέρονται όλα τα λύματα των κοντινών δήμων και κατόπιν επεξεργασίας τους θα χύνονται στην περιοχή της Χαμολιάς, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, κάτι που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων που Πόρτο Ράφτη. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης στο newsbeast «κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουμε τα λύματα στην περιοχή μας και κινούμαστε νομικά προκειμένου να βρούμε το δίκιο μας, την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, υπάρχουν δύο μελέτες που θα έβαζαν τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί: Η μια μελέτη είναι από την ίδια την ΕΥΔΑΠ , προκειμένου να γινόταν ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας «όπου ήταν και αδειοδοτημένες μάλιστα οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους» όπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Αλλαγιάννης.

Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την Ψυτάλλεια και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον λύματα (σ.σ. για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν η Ψυττάλεια είναι ένα μικρό νησί του Σαρωνικού που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα όπου στο έδαφός της λειτουργούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Ευρώπης, εξυπηρετώντας σχεδόν όλη την Αττική). «Αυτό που σκέφτηκαν όμως ήταν πως για να λυθεί ακόμη και το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να φέρουν όλα τα λύματα σε εμάς» επισημαίνει ο δήμαρχος που στηρίζει τις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται στο Πόρτο Ράφτη για να μην γίνει ο τόπος του «η ομορφότερη χαβούζα της Αττικής».

Να σημειωθεί τέλος ότι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και πως η ΕΥΔΑΠ θα είναι αυτή που θα αναλάβει κατόπιν τη διαχείρισή του. Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ως όφειλε, έπρεπε να προχωρήσει στο σχεδιασμό για την εξεύρεση λύσης ενός χρόνιου προβλήματος για τη διαχείριση των λυμάτων της παράκτιας ζώνης των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού και ότι ο σχεδιασμός για τη μεταφορά των λυμάτων προέκυψε μεταξύ άλλων «από τα αποτελέσματα πολυκριτηριακής μελέτης την ανάλυση των κοινωνικών επιπτώσεων (social analysis & social impact) και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας».