Ανάστατοι οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου από την δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων

Ανάστατοι οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου από την δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων

Τι καταγγέλλει πολίτης για την -ξαφνική- απόφαση που προκάλεσε πανικό

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας με την προοπτική δημιουργίας Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων λίγο έξω από το αεροδρόμιο των Σπάτων καθώς εκεί θα μεταφέρονται μεν όλες οι ακαθαρσίες των κοντινών δήμων, αλλά ακολούθως μέσω αγωγών θα εκρέουν επεξεργασμένες στο θαλάσσιο μέτωπο του δήμου τους και ειδικότερα στην περιοχή Χαμολιά, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από την ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως να έχει ερωτηθεί για το συγκεκριμένο έργο ούτε η δημοτική αρχή Μαρκοπούλου, ούτε η τοπική κοινωνία. Οι σχετικοί σχεδιασμοί υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή στο newsbeast.gr από τον κ. Δημήτριο Σωτηρίου, συνταξιούχο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα κάτοικο της περιοχής που θα καταλήγουν τα επεξεργασμένα λύματα. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα πέφτουν και βιομηχανικά λύματα;

«Είναι παράλογο τα λύματα ενός δήμου που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά να έρχονται σε εμάς. Επιπλέον δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν η επεξεργασία των λυμάτων αυτών θα είναι δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια (σ.σ. η δευτεροβάθμια είναι μέτρια επεξεργασία ενώ η τριτοβάθμια καλύτερη). Όπως όλα δείχνουν αυτή η μονάδα που χτίζεται θα λειτουργεί ως δευτεροβάθμια και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος. Ζητήσαμε να επισκεφθούμε τις μονάδες στο στάδιο που βρίσκονται σήμερα και μας αγνοούν. Ζητήσαμε τουλάχιστον να έχουμε μια ενημέρωση αλλά και πάλι μας αγνοούν. Προφανώς και δεν είμαστε κατά της επεξεργασίας λυμάτων, αλλοίμονο. Είμαστε όμως εναντίον της τακτικής του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Αυτή τη στιγμή έχει κατασκευαστεί ο επίγειος αγωγός διάθεσης των λυμάτων αλλά όχι και το υποθαλάσσιο τμήμα του, που είναι και το πιο δύσκολο» τονίζει ο κ. Σωτηρίου.

Θέτει όμως και μια ακόμη εξίσου σημαντική παράμετρο: «Το Κορωπί, υποστηρίζει, διαθέτει μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη. Υποτίθεται ότι τα αστικά λύματα της βιομηχανικής ζώνης θα πηγαίνουν στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας. Ποιος μου εγγυάται όμως εμένα ότι οι βιομηχανίες δεν θα ρίχνουν και τα βιομηχανικά τους λύματα εκεί μέσα;».

Τι αναφέρει στην επιστολή

Η επιστολή που λάβαμε από τον κ. Σωτηρίου και απευθύνεται παράλληλα στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς έχει ως εξής:

«Ξαφνικά εμείς οι κάτοικοι Χαμολιάς, Βραυρώνος, του δήμου Μαρκοπούλου αλλά και ολόκληρος ο δήμος, μάθαμε ότι από το 2017 με πρωταγωνιστή την ΕΥΔΑΠ και τη συνδρομή των δήμων Κρωπίας (Κορωπίου) και Παιανίας θα μεταφερθούν τα λύματα του δήμου Σαρωνικού στο υπό κατασκευή Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων πλησίον του αεροδρομίου και τα επεξεργασμένα λύματα θα μεταφέρονται με τον υπό κατασκευή αγωγό στο θαλάσσιο μέτωπο και πάλι του Μαρκοπούλου.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων είναι σχεδιασμένο εδώ και περίπου 20 χρόνια από την ΕΥΔΑΠ, η οποία πρωτοστάτησε προκειμένου να γίνει το έργο, χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τα έργα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη - άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.

Σημειώστε ότι ο δήμος Μαρκοπούλου σχεδόν σύρθηκε με μάλλον ανορθόδοξους τρόπους σε συμφωνία, μια και είναι τουλάχιστον παράδοξο το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων να κατασκευάζεται στα όρια του δήμου Μαρκοπούλου και ο αγωγός να διασχίζει γεωργικές εκτάσεις του Μαρκοπούλου αποκλειστικά, εκβάλλοντας στο θαλάσσιο μέτωπο του Μαρκοπούλου (Βραυρώνα-Χαμολιά) και όχι στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Κρωπίας, δηλαδή την Αγία Μαρίνα.

Το 2017 απ’ ό,τι μάθαμε έγινε συνεννόηση ΕΥΔΑΠ και δήμων Κρωπίας και Παιανίας για την εισαγωγή στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού με διάθεσή τους στον αγωγό Χαμολιάς. Για να «χρυσώσουν το χάπι» εμφάνισαν και μια Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων που θέλει λέει τα επεξεργασμένα λύματα για άρδευση.

Σημειώστε ότι αυτά γίνονται ερήμην του δήμου Μαρκοπούλου και ενώ το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα λειτουργεί κυρίως ως δευτεροβάθμια επεξεργασία και δεν προβλέπεται αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων. Σημειώστε επίσης ότι καθ΄ οδόν προστέθηκαν προς επεξεργασία και τα λύματα Γλυκών Νερών.

Το απλό και καθοριστικό ερώτημα είναι, ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Σίγουρα όχι η λογική. Σίγουρα όχι οι επιστήμες και οι επιστήμονες. Σίγουρα όχι οι δημοκρατικές διεργασίες. Σίγουρα όχι οι πολίτες που υφίστανται αποφάσεις και ρυθμίσεις ερήμην τους.

Κάνουμε έκκληση στους αρμοδίους να σταματήσουν τα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται να επωμιστούν τα βάρη των αποφάσεων της διοίκησης, ώστε να εξευρεθούν κοινωνικά, οικονομικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά βέλτιστες λύσεις.

Ζητούμε να οργανωθούν συναντήσεις αρμοδίων με όλους του δήμους της Ανατολικής Αττικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση ύδρευσης και αποχέτευσης, ‘ίσως και με τη δημιουργία μιας νέας ΕΥΔΑΠ Ανατολικής και Βορείου Αττικής. Η σημερινή τακτική εξωθεί τοπικές κοινωνίες σε αγανάκτηση, αντιδράσεις και μη επιθυμητές πρακτικές προκειμένου να επιβληθεί η λογική και να εξασφαλιστεί ευοίωνο μέλλον για τους κατοίκους και τα παιδιά τους.

Δημήτριος Σωτηρίου, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, συνταξιούχος».

Πηγή: newsbeast.gr