«Σφράγισε» ο Άρειος Πάγος την καταδίκη Αμβρόσιου

«Σφράγισε» ο Άρειος Πάγος την καταδίκη Αμβρόσιου

Είχε κριθεί ένοχος για ομοφοβικό του κείμενο με ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή

Με την «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου επικυρώθηκε η καταδικαστική απόφαση του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου ως προς το σκέλος της ενοχής του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη και υιοθέτησε την πρόταση του αρμόδιου αντεισαγγελέα που είχε εισηγηθεί την επικύρωση της ενοχής για το σκέλος που αφορά στον αντιρατσιστικό νόμο.

Την ίδια ώρα, ο Άρειος Πάγος σχετικά με το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος αποφάσισε την απαλλαγή του πρώην Μητροπολίτη, λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Αν και ο Μητροπολίτης αρχικά αθωώθηκε κάθισε και πάλι στο εδώλιο μετά την έφεση που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με τριετή αναστολή.

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.