Δικαστές και εισαγγελείς υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο

Δικαστές και εισαγγελείς υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο

Κοινή ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι δημόσιες επικρίσεις εναντίον συναδέλφων τους. Σε κοινή ανακοίνωση τους ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο εισαγγελέας Βασίλης  Πλιώτας αναφέρουν πως  οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, αλλά και να προβληματίσουν. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι «εφόσον υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Η ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν την συντεταγμένη Δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό  βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στην δικαστική τους ανεξαρτησία». Μάλιστα, οι κ.κ. Τσαλαγανίσης και Πλιώτας σημειώνουν ότι «τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ίδιων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπομένων δικονομικών διαδικασιών».

1
σχόλιο
  1. avatar Στέλιος

    Τα τελευταία 55 χρόνια δεν έχει καταδισκαστεί κανένας δικαστής για κακοδικία. Όλοι εχουν αθωοθεί. Όλοι ήταν καλά παιδιά. Μη χαλάσουμε το όνομα της δικαιοσύνης. Γραπώνουμε τη καρέκλα μας και τη σφίγγουμε όσο πιο σφιχτά μπορούμε. Λογια χωρίς πράξεις είναι κενά νοήματος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...