Ανυπόφορη η κατάσταση στη χωματερή της Τήνου – Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο νησί

Ανυπόφορη η κατάσταση στη χωματερή της Τήνου – Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο νησί

Ο φόβος της αυτανάφλεξης - Δείτε φωτορεπορτάζ

Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχής, το κυκλαδίτικο νησί αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Τα απορρίμματα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχουν σταματήσει να δεματοποιούνται, με αποτέλεσμα οι πλαστικές σακούλες να κάνουν απειλητική την εμφάνισή τους στις παραλίες καθώς τις μεταφέρουν ανεξέλεγκτα οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή, ταΐζοντας παράλληλα τα ψάρια με... πλαστικό.

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Τα απορριμματοφόρα μαζεύουν τα απορρίμματα από την πόλη της Τήνου και τα χωριά της ενδοχώρας και τα μεταφέρουν σε ένα οροπέδιο στη θέση Βουρνά, κοντά στο Κοσίνι. Εκεί λειτουργεί χώρος... ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων για τον οποίο κατά καιρούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα στον δήμο.

Η αυτοσχέδια χωματερή δεν φυλάσσεται, τα σκουπίδια είναι πεταμένα ανεξέλεγκτα από ‘δω κι από ‘κει και όχι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, από το έδαφος αναδύονται καπνοί καθώς σιγοκαίνε, οι δεκάδες γάτες κάνουν... πάρτι και τα πακεταρισμένα απορρίμματα που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε κάποιο καράβι προκειμένου να τα απομακρύνει και ακολούθως να τα εκμεταλλευτεί, έχουν πλέον λιώσει από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο.

Ξαφνικά χάλασε ο δεματοποιητής

Ο δεματοποιητής που τοποθετήθηκε εκεί το 2015 μέσω πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2020, ενώ αρχικά λειτουργούσε κανονικά δεματοποιώντας τα σκουπίδια με μεγάλα πακέτα, ξαφνικά χάλασε και από τότε δεν έχει επισκευαστεί. Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις του δήμου της Τήνου, το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί επειδή υπάρχει έλλειψη χρημάτων.

Τοπικές ιστοσελίδες αναρωτιούνται πάντως πώς γίνεται να μην υπάρχουν «μερικές εκατοντάδες ευρώ για την προμήθεια συρμάτων δεματοποίησης και μεμβρανών περιτύλιξης;». Ο δεματοποιητής αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αχρηστεία και τα κατσίκια που βόσκουν εκεί κοντά τρέφονται δυστυχώς με σκουπίδια που βρίσκουν από τις σακούλες που διασκορπίζονται πέρα δώθε.

Ο φόβος της αυτανάφλεξης

Το κακό είναι επίσης ότι τα σκουπίδια αναφλέγονται συχνά με αποτέλεσμα να σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα στο βουνό προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά. Η τελευταία μεγάλη αυτανάφλεξη καταγράφηκε μόλις τον Δεκέμβριο και όπως μας είπαν οι κάτοικοι του νησιού «ευχόμαστε να μην συμβεί κάτι ανάλογο μέσα στο καλοκαίρι όταν η Τήνος θα είναι γεμάτο από τουρίστες καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε δυσφήμηση».

Πρόστιμο

Η αυτοσχέδια χωματερή που προκαλεί σοβαρή καταστροφή στο περιβάλλον του κυκλαδίτικου νησιού βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Τήνου. Τον Μάρτιο του 2018 είχε επιβληθεί στη δημοτική αρχή μια ακόμη διοικητική κύρωση (πρόστιμο) συνολικού ύψους δεκαεπτά χιλιάδων ευρώ (17.000 €) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 1650/1986, «λόγω υποβάθμισης του περιβάλλοντος και παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί ο δήμος δεν έλαβε όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, κατά παράβαση του όρου 4.3.16 της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) και επειδή εξακολουθούσε να λειτουργεί ο ΧΑΔΑ (χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) κάτι που επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 3 του άρθρου 37 του Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/13-2-2012).

Ο νόμος είναι σαφής: «Όταν οι δήμοι ή τα συνιστώμενα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νομικά πρόσωπα για τη διαχείριση αποβλήτων χρησιμοποιούν Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, επιβάλλεται εις βάρος του οικείου Δήμου ή των ανωτέρω νομικών προσώπων χρηματικό πρόστιμο». Μάλιστα το 40% του προστίμου περιέρχεται στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 60% στο Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εμπρησμός απορριμματοφόρων

Άξιο μνείας είναι τέλος το γεγονός ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, άγνωστοι έκαψαν δύο οχήματα της καθαριότητας μέσα στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των οποίων και το υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης. Μόλις προ ημερών το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε καινούργιο με το πλοίο της γραμμής.

Πηγή: newsbeast.gr