Βίντεο-ντοκουμέντο τουρκικών προκλήσεων σε σκάφος της Frontex στις Οινούσσες

Βίντεο-ντοκουμέντο τουρκικών προκλήσεων σε σκάφος της Frontex στις Οινούσσες

Επί 4 ώρες δύο τουρκικά σκάφη καλούσαν την Ευρωπαϊκή Δύναμη και Έλληνες αλιείς να αποχωρήσουν

Η Τουρκία συνεχίζει τη στρατηγική της έντασης και στα θαλάσσια σύνορα των Οινουσσών, μετά το μπαράζ παραβιάσεων στον εναέριο χώρο τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα politischios.gr, το πρωί της Πέμπτης ψαράδες και μέλη της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή, έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της προκλητικότητας της γείτονος, που θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα τουρκική ακταιωρός εισήλθε παράνομα στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών ξεκινώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού σκάφους που ψάρευε εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.

Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο τη Frontex, όσο και το αλιευτικό, να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ λίγο αργότερα μετά την εμφάνιση σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο σημείο, επιστρατεύτηκε και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμακώνοντας την ένταση.

Και τα δύο σκάφη της γείτονος επιδόθηκαν για 4 ώρες σε ακραίους ελιγμούς με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος, αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κ.Λ. Χίου, αποχωρώντας από το σημείο μετά από αρκετή ώρα και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Τσεσμέ.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ακτοφυλακή της γείτονος εδώ και 3 μήνες έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για περισυλλογή μεταναστών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...