Κορονοϊός: Τι είναι το «πείραμα της Μυκόνου» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Τι είναι το «πείραμα της Μυκόνου» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιώτες του νησιού φέρεται να χρηματοδοτούν δειγματοληπτικό έλεγχο για τον ιό στους κατοίκους

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Ανδρέας Ξανθός, και Ιωάννης Ραγκούσης, με αφορμή πληροφορίες από τα ΜΜΕ για υλοποίηση ιατρικού και κοινωνικού πειράματος με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που «θα μετατρέψει το νησί της Μυκόνου σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κοροναϊού».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, επικαλούμενοι τις παραπάνω πληροφορίες, «το φιλόδοξο αυτό πείραμα» περιλαμβάνει δειγματοληψίες και έλεγχο PCR πόρτα-πόρτα σε 3.000 κατοίκους με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες. Επίσης, ότι «το κόστος του προγράμματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Τελικός στόχος, προσθέτουν οι βουλευτές «είναι να μετατραπεί το νησί σε έναν "καθαρό από τον κορονοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο", όπως διαφημίζουν οι εμπνευστές του». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν, εάν είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας ένα τέτοιο «πείραμα», υπό ποιες συνθήκες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι αυτοί από ιδιώτες, καθώς και «πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι τουριστικές ροές προς το νησί της Μυκόνου, που θα διαφημίζεται ως "καθαρό από κοροναϊό νησί", δεν θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται το νησί από όλο τον κόσμο».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό