Ανοίγουν σήμερα τα δικαστήρια με μάσκες, θερμομέτρηση, αντισηπτικά, security και προστατευτικά πλεξιγκλάς

Ανοίγουν σήμερα τα δικαστήρια με μάσκες, θερμομέτρηση, αντισηπτικά, security και προστατευτικά πλεξιγκλάς

Ποιες υποθέσεις θα εκδικάζονται

Εν μέσω αντιδράσεων ξεκινά σήμερα η μερική επαναλειτουργία των δικαστηρίων με δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς θεωρούν ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Η θερμομέτρηση από κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού, η χρήση μάσκας και αντισηπτικών αλλά και η τήρηση ασφαλών αποστάσεων η οποία θα επιτηρείται από υπαλλήλους εταιρειών φύλαξης για την αποφυγή συνωστισμού, θα είναι το διαβατήριο για όποιον πρέπει να μπει στις δικαστικές αίθουσες.

Προστατευτικά πλεξιγκλάς έχουν ήδη τοποθετηθεί στα αυτόφωρα ενώ σταδιακά θα τοποθετηθούν και σε άλλες δικαστικές αίθουσες και γραμματείες ενώ έχει προβλεφθεί οι υποθέσεις να εκδικάζονται σε καθορισμένες ώρες με… ραντεβού, για να μην υπάρχει πολυκοσμία.

Τα αυτόφωρα θα εκδικάζονται σε περισσότερες δικαστικές αίθουσες ενώ και οι ανακρίσεις φαίνεται πως… βγαίνουν από τα ανακριτικά γραφεία των λίγων τετραγωνικών μέτρων και θα πραγματοποιούνται ακόμη και σε άδειες δικαστικές αίθουσες ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Στα κτίρια 4 και  5 της Ευελπίδων αναμένεται η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου καθώς εκεί θα γίνονται οι προσημειώσεις και τα  ασφαλιστικά. Ήδη, έχει οριστεί ότι μέχρι τις 8 Μαΐου  θα έχουν υπηρεσία δυο – τρεις δικαστές οι οποίοι θα χειρίζονται περίπου έξι υποθέσεις την ημέρα ο καθένας.

Η ανησυχία είναι έκδηλη αφού υπάρχει φόβος για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα μέτρα καθώς μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας καθημερινά εξυπηρετούνται χιλιάδες πολίτες και είναι δύσκολο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να εντοπιστεί η εστία μόλυνσης ενώ υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα τηρηθούν οι αποστάσεις στους μικρούς χώρους του Πρωτοδικείου. Άλλωστε, είναι κοινή παραδοχή πως η επαναλειτουργία, έστω και περιορισμένη, των δικαστηρίων  αναμφισβήτητα θα δοκιμάσει τις αντοχές της Δικαιοσύνης απέναντι στην πανδημία, αφού θα τη φέρει αντιμέτωπη με χρόνιες παθογένειές που αφορούν στις συνθήκες απονομής της.

Οι δικηγόροι της Αθήνας όπως και οι δικαστικοί υπάλληλοι σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία απέχουν σήμερα από τα καθήκοντα τους υποστηρίζοντας πως εντοπίζονται  σοβαρά προβλήματα ως προς τα τηρητέα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας ενώ παράλληλα ζητούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας ώστε να ανοίξει τις πύλες της η δικαιοσύνη στις 4 Μαΐου 2020.

Πάντως, έχει αποφασιστεί ότι μέχρι και τις 15 Μαΐου θα εκδικάζονται μόνο τα ασφαλιστικά μέτρα, τα αυτόφωρα αλλά και οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Την ίδια ώρα, υπάρχει δυσαρέσκεια στους κόλπους της δικαιοσύνης για την παράταση του δικαστικού έτους καθώς , όπως έλεγαν με νόημα δικαστικές πηγές, τον 1,5 μήνα που έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων έχουν δημοσιευθεί  5.575 μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουν τις 6.000.