Πώς το Airbnb μπαίνει στη μάχη κατά του κοροναϊού

Πώς το Airbnb μπαίνει στη μάχη κατά του κοροναϊού

Η συνεργασία της πλατφόρμας με τον ΕΟΔΥ

Oι Έλληνες οικοδεσπότες στο Airbnb προσφέρουν στέγαση σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Airbnb, υπογραμμίζοντας ότι ήδη οι διαθέσιμοι χώροι στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους 500.

Επιπρόσθετα τονίζεται, ότι στοχεύοντας να βοηθήσει επαγγελματίες υγείας και προσωπικό της πρώτης γραμμής σε όλο τον κόσμο, η Airbnb, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θα μηδενίσει όλα τα τέλη για τις διαμονές.

«Οι ιατροί και οι ανταποκριτές πρώτης γραμμής παρέχουν υποστήριξη ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας και θέλουμε να τους βοηθήσουμε» λέει η Valentina Reino, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Campaign της Airbnb σε Ιταλία και Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Έχουμε ακούσει από αμέτρητους οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο την επιθυμία να παρέχουν ένα σπίτι σε αυτούς τους ήρωες. Συνδέουμε λοιπόν τους μη κερδοσκοπικούς εταίρους μας, κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλους με την απίστευτη κοινότητα ιδιωτών μας για να συνεργαστούμε σε αυτήν την ιδιαίτερη εποχή, και είμαστε ευτυχείς που το πρόγραμμα έχει ενδυναμωθεί πλέον και στην Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με δύο πιλοτικά προγράμματα στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου η Airbnb ανακοίνωσε πως γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας έχουν πρόσβαση σε δωρεάν διαμονή μέσω της Airbnb.

Η κοινότητα της Airbnb έχει ήδη ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα: πάνω από 100.000 οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη προσφέρει τα σπίτια τους. Πάνω από 500 καταλύματα έχουν ήδη προσφερθεί από οικοδεσπότες και στην Ελλάδα.

Για την διευκόλυνση της ανεύρεσης στέγασης των εργαζομένων στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του COVID-19, η Airbnb συνεργάζεται με επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κυβερνητικούς φορείς και εταιρείες διαχείρισης έκτακτης ανάγκης. Οι οικοδεσπότες μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν το σπίτι τους δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Open Homes της Airbnb, που δημιουργήθηκε το 2012 για να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων που χρειάζονται στέγαση έκτακτης ανάγκης. Εάν οι οικοδεσπότες δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν δωρεάν, η Airbnb θα διαγράψει τα τέλη της κράτησης.

Στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας, η Airbnb θα συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με σκοπό να προσεγγίσει τους Έλληνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (γιατρούς, νοσηλευτές κλπ.) της πανδημίας του COVID-19. «Για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, που αποτελεί τον βασικό σκοπό του ΕΟΔΥ, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στους επαγγελματίες υγείας που παλεύουν ακούραστα και αδιάλειπτα για την αντιμετώπιση του COVID-19», λέει ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). «Αγκαλιάζουμε την προσφορά της Airbnb και την εντάσσουμε στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί ως κοινωνία, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε όλους όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, με πνεύμα ηρωισμού και αυταπάρνησης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας» σημειώνει.

Τα καταλύματα που φιλοξενούν υγειονομικούς εργαζόμενους που έχουν υψηλότερη έκθεση στον COVID-19, απαιτούν ισχυρές πρακτικές πρόληψης και αυστηρά πρότυπα ασφαλείας. Η Airbnb λαμβάνει σοβαρά υπόψη την υγεία και την ασφάλεια της κοινότητάς της και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου για τους οικοδεσπότες που υποστηρίζουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια στον τομέα της υγείας. Το πρωτόκολλο θα επικαιροποιείται για να περιλαμβάνει όλες τις νέες οδηγίες και τις απαιτήσεις από τις τοπικές και εθνικές αρχές όπως τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι συστάσεις ασφαλούς φιλοξενίας περιλαμβάνουν για παράδειγμα την καταχώρηση ολόκληρων σπιτιών και την αποδοχή ορισμένων απαιτήσεων ασφαλείας, όπως ο ενισχυμένος καθαρισμός, η κοινωνική απομάκρυνση με τους φιλοξενούμενους και το περιθώριο 72 ωρών μεταξύ διαμονών.