Κορονοϊός: Οι μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου «κρίνουν» την ενίσχυση των μέτρων

Κορονοϊός: Οι μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου «κρίνουν» την ενίσχυση των μέτρων

Κλειστές σήμερα οι λαϊκές αγορές, πάρκα και άλση στον κεντρικό τομέα Αθηνών - Τι ισχύει για τους ακτοπλοϊκούς περιορισμούς

Καθοριστικό είναι το Σαββατοκύριακο που διανύουμε όσον αφορά την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού στην χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, μέσω των εκπροσώπων της κυβέρνησης, έγιναν αυστηρές συστάσεις στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε ως «αντικοινωνική συμπεριφορά» την επιλογή ορισμένων πολιτών να μετακινηθούν στην επαρχία, αν και στην πραγματικότητα από τα διόδια πέρασε περίπου ίδιος αριθμός αυτοκινήτων με την προηγούμενη Παρασκευή, προκαλώντας όμως ουρές καθώς λειτουργούσε περιορισμένος αριθμός ταμείων για την προστασία των εργαζομένων.

«Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις μας να μην το πράξουν, συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά. Θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν, όσο και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα μέρη», δήλωσεο  Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε:

Τι ισχύει για τις λαϊκές, τα πάρκα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Νωρίτερα την Παρασκευή, είχαν ανακοινωθεί έκτακτα μέτρα από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, που αφορούσαν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι οποίες σήμερα Σάββατο θα είναι εκτάκτως κλειστές ενώ από Δευτέρα μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και την υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.

Επίσης η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στο κλείσιμο των πάρκων και αλσών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή του Πεδίου του Άρεως, του Άλσους Φινόπουλου και του Αττικού Άλσους, προκειμένου να περιοριστεί η συνάθροιση κοινού ως πρόσθετο μέτρο προφύλαξης κατά της μετάδοσης του ιού.

Παράλληλα ζητήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους Δημάρχους όπως προβεί στο κλείσιμο των εισόδων πρόσβασης στον Υμηττό.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι από σήμερα Σάββατο στις 06.00 θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο για τους μόνιμους κατοίκους τους. Τα πλοία θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και από εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Για να ταξιδέψει κανείς σε νησί είναι πλέον απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί να «κατεβάσει» από το Taxis ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1 ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Απαγορεύεται επίσης ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών ενώ τόνισε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό