Κορονοϊός: Ανάρπαστες οι βιταμίνες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό

Κορονοϊός: Ανάρπαστες οι βιταμίνες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους»

Ανάρπαστες έχουν γίνει αυτές τις ημέρες στα φαρμακεία οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ σε κάποια φαρμακεία έχει παρατηρηθεί μείωση στις πωλήσεις αντιβιοτικών και αποσυμφορητικών μύτης και σχεδόν έχουν μηδενιστεί οι πωλήσεις καλλυντικών, αναφέρουν φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι πωλήσεις βιταμινών έχουν αυξηθεί αυτές τις μέρες γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει έλλειψη βιταμινών. Έχουν μειωθεί πολύ οι πωλήσεις καλλυντικών», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης

«Τη μεγαλύτερη ζήτηση μετά τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τα γάντια και την παρακεταμόλη έχουν οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη C. Την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πωλήσεις βιταμινών. Εχουν πέσει οι πωλήσεις αντιβιοτικών και των αποσυμφορητικών μύτης», αναφέρει ο φαρμακοποιός Μιχάλης Βολώνης, ο οποίος έχει φαρμακείο στη δυτική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σημειώνει ότι η κίνηση στο φαρμακείο του έχει μια σχετική μείωση καθώς οι περαστικοί που έμπαιναν στο φαρμακείο να πάρουν κάτι δεν έρχονται πια. «Ερχονται μόνο οι τακτικοί πελάτες», λέει.

Η φαρμακοποιός Μάρθα Τσαχαλίδου, της οποίας το φαρμακείο είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, λέει: «Το 90% των πελατών μας ζητάνε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ χτες ζητούσαν αυτό το αντιελονοσιακό φάρμακο που χορηγήθηκε σε ασθενείς με κορονοϊό, αλλά δεν το δίναμε χωρίς συνταγή. Εχω ακούσει από συναδέλφους, ότι κάποιοι που άκουσαν ότι η χλωροκίνη θεραπεύει τον κοροναϊό πήγαν και ζητούσαν χλωροφύλλη! Εκείνα που έχουν μεγάλη ζήτηση αυτές τις ημέρες, μετά τις μάσκες και τα αντισηπτικά, είναι οι βιταμίνες, η πρόπολη και τα φυτικά σκευάσματα. Οι πωλήσεις καλλυντικών έχουν μηδενιστεί. Εμείς λειτουργούμε με διευρυμένο ωράριο και η κίνηση στο φυσικό μας κατάστημα είναι η ίδια. Στο διαδικτυακό κατάστημά μας έχουμε κάποια κίνηση αλλά, όπως γνωρίζετε, διαδικτυακά δεν πωλούνται φάρμακα παρά μόνο διατροφικά συμπληρώματα, καλλυντικά κ.ά».

«Αυτοί που μπαίνουν στα φαρμακείο περισσότερο ζητάνε μάσκες, αντισηπτικά, οινόπνευμα και μέχρι χτες ζητούσαν το φάρμακο που έχει χλωροκίνη. Επίσης ζητάνε παρακεταμόλη και βιταμίνη C. Οι περισσότεροι τακτικοί πελάτες μας έρχονται και ζητάνε τα φάρμακά που παίρνουν γιατί φοβούνται μη ξεμείνουν. Έχουν πέσει οι πωλήσεις καλλυντικών και αντιβιοτικών», λέει η βοηθός φαρμακοποιού, που εργάζεται στο φαρμακείο της Μαρίας Φελέκη στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό