Ελένη Τουλουπάκη: Τι αναφέρει για τους κατόχους απόρρητων εγγράφων

Ελένη Τουλουπάκη: Τι αναφέρει για τους κατόχους απόρρητων εγγράφων

«Ενδεχομένως να έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα»

Νέος κύκλος αλληλογραφίας άνοιξε με φόντο τα έγγραφα του FBI για την υπόθεση Novartis μεταξύ της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Η επιτροπή επανήλθε με νέο αίτημα της ζητώντας τα επίμαχα έγγραφα μετά την άρνηση της εισαγγελικής λειτουργού να τα διαβιβάσει χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει την άδεια των Αμερικανών. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Επιτροπή στο νέο αίτημα της αναφέρει ένα προς ένα τα έγγραφα του FBI  με τους αριθμούς πρωτοκόλλου αλλά και τις ημερομηνίες τους προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης της  καθώς αρμόδιες πηγές έλεγαν πως αυτά φυλάσσονται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο απαντητικό της έγγραφο, το οποίο κοινοποιεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι όποιος έχει στην κατοχή του τα επίμαχα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά ( πχ τους αριθμούς πρωτοκόλλου) ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως  έχει διαπράξει ποινικό  αδίκημα. Στο ίδιο έγγραφο, η εισαγγελική λειτουργός τονίζει ότι είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ , η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.