Στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης»

Στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης»

Θα εξεταστεί από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής με όλα τα μέσα προστασίας της ανωνυμίας του

Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Ο μάρτυρας δήλωσε από την περασμένη Παρασκευή, ότι είναι στη διάθεση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με όλα τα μέσα προστασίας της ανωνυμίας του.  Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας, ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα, έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Αμέσως μετά θα εξεταστεί η «Αικατερίνη Κελέση», η οποία με όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίζεται ως ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι το πρόσωπο που έβαλε στο κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργούς και πολλούς πρώην υπουργούς, τους οποίους εμφανίζει δωροδοκούμενους, αλλά δεν εξηγεί την πηγή γνώσης των περιστατικών που παραθέτει στις καταθέσεις της.

Έχει καταθέσει για τις μίζες, ότι «προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας όπου είχε δικαίωμα υπογραφής ο τότε αντιπρόεδρός της, όπου αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ. Ο κ. Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε».

Ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας όσων περιγράφει ενώπιον των εισαγγελέων ενώ σε κάποια σημεία επικαλείται «διαδόσεις» ή «εκτιμήσεις» που είχαν περιέλθει σε γνώσης της.