Υπόθεση Novartis: Τι ζητεί η Επιτροπή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Υπόθεση Novartis: Τι ζητεί η Επιτροπή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας»

Την ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης επέδωσε στον κ. Πλιώτα την επίμαχη επιστολή ζητώντας παράλληλα να διασφαλιστεί η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης που διενεργεί έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση.

«Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν» αναφέρουν ενώ ζητούν να τους δοθεί το σύνολο των εγγράφων που έχει στα χέρια της η Ελένη Τουλουπάκη.

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα Διαφθοράς, παρα τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Συγκεκριμένα ζητούν από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό όπως:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.