Οruc Reis: Ο διάλογος του κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας με το τουρκικό ερευνητικό

Οruc Reis: Ο διάλογος του κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας με το τουρκικό ερευνητικό

Τι απάντησαν οι Τούρκοι όταν τους ζητήθηκε η άμεση αποχώρηση από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η διαφαινόμενη κρίση που θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις, λόγω της διέλευσης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, φαίνεται ότι βαίνει προς εκτόνωση από το απόγευμα της Παρασκευής.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το Oruc Reis ανέστρεψε πορεία, κατευθυνόμενο ανατολικά-βορειοανατολικά προς τις τουρκικές ακτές, ενώ αρχικά έδειχνε να κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ, στο οικόπεδο 4-5 που βρισκόταν και έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη NAVTEX. Μετά την αναστροφή του τουρκικού ερευνητικού, διαφαίνεται η εκτόνωση της κατάστασης.

Μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, ήρθε στη δημοσιότητα η επικοινωνία των ελληνικών Αρχών από την «Νικηφόρος Φωκάς» που έσπευσε άμεσα στην περιοχή με τον κυβερνήτη του Oruc Reis, μόλις το τουρκικό πλοίο παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική φρεγάτα διά ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;», χωρίς να λάβει απάντηση.

Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα - σύμφωνα με πληροφορίες - να επαναλαμβάνεται διά ασυρμάτου ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Ανοικτή γραμμή μεταξύ ΥΠΕΘΑ-Πρωθυπουργού

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ενημερώθηκαν άπαντες για τις κινήσεις των Τούρκων και τις ενδεχόμενες ελληνικές απαντήσεις.