Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το τουρκικό Oruc Reis

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το τουρκικό Oruc Reis

Το ερευνητικό πλοίο φαίνεται ότι παίρνει πορεία εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

O υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την πορεία του Oruc Reis το οποίο κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR, όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, το σκάφος βρίσκεται 128 μίλια από το Καστελόριζο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, και 292 από το ανατολικό άκρο της Κρήτης βρίσκεται το σεισμογραφικό σκάφος από τις 06:40 το πρωί που ξεκίνησε την πορεία του από το οικόπεδο 4 όπου έκανε παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι τώρα διατηρεί δυτική πορεία με περίπου έξι κόμβους. Και η ταχύτητα με την οποία πλέει και οι καιρικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα.

Η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» βρίσκεται στην περιοχή, έχει ενημερώσει τον καπετάνιο του πλοίου μέσω ασυρμάτου ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς βρίσκεται εκεί παράνομα.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το ερευνητικό πλοίο απομακρύνεται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Από το ΓΕΕΘΑ, η άτυπη ενημέρωση αναφέρει:

«Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».