Οργή των γονέων της 4χρονης Μελίνας για την αναβολή της δίκης για το θάνατό της

Οργή των γονέων της 4χρονης Μελίνας για την αναβολή της δίκης για το θάνατό της

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η δίκη της κατηγορούμενης αναισθησιολόγου

Αναβλήθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cretapost.gr, η δίκη αναβάλλεται για δεύτερη φορά, καθώς δεν εκδικάστηκε ούτε τον περασμένο Ιούνιο. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Στο εδώλιο θα καθόταν η αναισθησιολόγος, που χειρίστηκε το περιστατικό, καθώς της αποδίδονται ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού.

Ωστόσο, η υπεράσπιση της αναισθησιολόγου, ζήτησε εκ νέου αναβολή για λόγους υγείας, καθώς η κατηγορούμενη φέρεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα οσφυαλγίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της 4χρονης Μελίνας. Όπως είπε ο πατέρας του κοριτσιού Μανος Παρασκάκης «απ’ ότι έμαθα, η κατηγορούμενη είχε κάποια μορφής οσφυαλγία. Κι εγώ έχω οσφυαλγία. Άλλη μια ταλαιπωρία για την οικογένεια μου. Άλλοι 7-8 μήνες ταλαιπωρίας. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Πιστεύω και περιμένω τη δικαίωση του παιδιού μου. Το θέμα δεν θα ξεχαστεί, όσος καιρός κι αν περάσει. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που κρατά ασίγαστη την οργή του για ντο άδικο θάνατο ενός παιδιού που θα μπορούσε να είναι δικό του».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του 2015 η 4χρονη Μελίνα από τη Νεάπολη εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια». Αρχικά η 4χρονη πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο, όπου σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου το άτυχο κοριτσάκι εισάγεται για το προγραμματισμένο χειρουργείο, με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά. Κατά την διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές, με τους γιατρούς να την διασωληνώνουν ξανά και να την μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ.

Στις 6:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου το 4χρονο κορίτσι άφησε την τελευταία της πνοή.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Στην αναισθησιολόγο καταλογίζεται, ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία. Της αποδίδεται ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ επίσης στο κατηγορητήριο αναφέρεται, ότι ούτε ο τρόπος χορήγησης, ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής, ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Κατά την εισαγγελική Αρχή, η αναισθησιολόγος φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς, με υπερβολική ταχεία έγχυση κι εφάπαξ δόση, υπερβολική ποσότητα αδρεναλίνης, ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων 5 λεπτών, ως όφειλε, κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες με νεφελοποιητή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων εμμένοντος βρογχόσπασμου, ο οποίος ενόψει της μη έγκαιρης χορήγησής τους, πυροδότησε μια αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων της 4χρονης επί εδάφους αναπνευστικής δυσχέρειας με υποτροπιάζοντα επεισόδια βαριάς υποξαιμίας (οξύ πνευμονικό οίδημα) και βαριάς υπότασης (καρδιογενής καταπληξία).

Αναφέρεται εν ολίγοις, ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση που έτυχε η 4χρονη κατά τα δύο επεισόδια, που είχε μέσα σε μία ώρα, με την επιλογή χορήγησης εφάπαξ 200 mgr αδρεναλίνης ενδοφλεβίως αντίστοιχα, κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλή και μη ενδεικνυόμενη για τη συγκεκριμένη ιατρική συμπτωματολογία της ασθενούς.

Η εν λόγω φαρμακευτική αγωγή που φέρεται να ακολούθησε η γιατρός, υποστηρίζεται ότι είναι ενδεδειγμένη σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε μία καρδιακή ανακοπή ή σε σοβαρή βραδυκαρδία με μη αντιρροπούμενη κυκλοφορική καταπληξία. Στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται, ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.

Κατά την εισαγγελική Αρχή, η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις, όπως συστήνεται. Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί, μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται), το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...