ΣτΕ: Επεισοδιακή συζήτηση για την έκδοση του «Mr Bitcoin»

ΣτΕ: Επεισοδιακή συζήτηση για την έκδοση του «Mr Bitcoin»

Αιτήματα αναβολής, διακοπής και εξαίρεσης σημάδεψαν την μαραθώνια συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας

Αντιπαραθέσεις, αιτήματα αναβολής και διακοπής αλλά και εξαιρέσεως σημάδεψαν την μαραθώνια συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έκδοση έκδοση του επονομαζόμενου «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίννικ στη Γαλλία.

«Πρωταγωνίστρια» κατά τη διάρκεια της συζήτησης για ακύρωση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης για την παράδοση του «Mr Bitcoin» αρχικά στις γαλλικές αρχές και στη συνέχεια στις Η.Π.Α και μετά τη Ρωσία όπως επιθυμεί ο ίδιος αναδείχθηκε η νομική εκπρόσωπος του Ρώσου, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Νωρίς το πρωί η κα. Κωνσταντοπούλου αιτήθηκε την αναβολή της συζήτησης σε μια τοποθέτηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα και προκάλεσε την αντίδραση των συναδέλφων της που ανέμεναν την εκδίκαση της υπόθεσης των αναδρομικών.

Το αίτημα απορρίφθηκε, ωστόσο, η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε αργά το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ζητώντας εκ νέου αναβολή ή διακοπή της διαδικασίας. Είχε προηγηθεί η διαμαρτυρία της για την αλλαγή στη σειρά εκδίκασης των υποθέσεων αλλά και αίτημα εξαίρεσης μέλους του δικαστηρίου που στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια είπε διπλό «όχι» στα αιτήματα της κ. Κωνσταντοπούλου και η πρόεδρος του Δικαστηρίου Αικ. Σακελλαροπούλου ζήτησε την αυτοεξαίρεση της καθώς νωρίτερα η κ. Κωνσταντοπούλου είχε στραφεί σε βάρος της αναφερόμενη ακόμα και σε δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν ως ένα από τα πρόσωπα που συζητούνται για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Όταν το Δικαστήριο ανέβηκε και πάλι στην έδρα ήταν η σειρά της η κυρίας Κωνσταντοπούλου να υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου χαρακτηρίζοντας παράλληλα το Δικαστήριο «στρατιωτική επιτροπή».

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε είναι το γεγονός ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας αποσύρθηκαν  σε διάσκεψη πριν ολοκληρώσει την τοποθέτηση της η κ. Κωνσταντοπούλου αλλά και ο διάλογος που ακολούθησε:

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Φεύγετε;»

Δικαστής: «Φυσικά»

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ποιος είστε εσείς;»

Δικαστής: «Το θύμα σας» .

Το αίτημα εξαίρεσης απορρίφθηκε, έγινε νέο αίτημα διακοπής, το οποίο επίσης απορρίφθηκε  και στη συνέχεια, ενώ ο εισηγητής είχε αρχίσει να αναπτύσσει τα νομικά επιχειρήματα της υπόθεσης, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μάθει τα ονόματα δύο μελών της σύνθεσης που υποστήριξε ότι την στραβοκοίταξαν…

Τελικά η συζήτηση της υπόθεσης ξεκίνησε με την κ. Κωνσταντοπούλου να αφήνει αιχμές για αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του εντολέα της ο οποίος είναι κρατούμενος και συνεχίζει την απεργία πείνας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως παραβιάζεται το δικαίωμα στη ζωή του κ. Βίννικ και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, κάνοντας λόγο για τη μεταχείριση που έχουν οι κρατούμενοι στην Αμερική όπου σε κάποιες πολιτείες επιβάλλεται ακόμα και η θανατική ποινή.

Από την πλευρά της, η νομική παραστάτης του ελληνικού δημοσίου ανέφερε πως τα ζητήματα έκδοσης ρυθμίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία συρροή αιτημάτων έκδοσης επισήμανε η σύμβουλος του ΝΣΚ, επισημαίνοντας πως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Η απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται το προσεχές διάστημα.