Υπ. Δικαιοσύνης: «Ναι» στην έκδοση σε Γαλλία και ΗΠΑ του «Mr Bitcoin»

Υπ. Δικαιοσύνης: «Ναι» στην έκδοση σε Γαλλία και ΗΠΑ του «Mr Bitcoin»

Αντιδρά η ρώσικη πρεσβεία ενώ ο 40χρονος ξεκίνησε νέα απεργία πείνας

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα να ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση στη Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin», στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει νέα απεργία πείνας ο 40χρονος Ρώσος.

Ο Βίνικ ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας με προβλήματα υγείας μετά την προηγούμενη απεργία πείνας 88 ημερών που είχε κάνει, από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την έκδοση του στη Ρωσία και τώρα κάνει λόγο για άδικη απόφαση και «θανατική καταδίκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται ότι μετά τη Γαλλία προορισμός του "Mr Bitcoin"  πρέπει να είναι οι ΗΠΑ και στη συνέχεια η Ρωσία. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όταν ο 40χρονος τελειώσει με τις δικαστικές εκκρεμότητες στην Γαλλία θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν έχει ακόμη λάβει γνώση της απόφασης καθώς του επιδόθηκε στα Ελληνικά. Μάλιστα, ήδη κατέθεσε αίτηση αναστολής και  ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκδοσή του «Mr Bitcoin» είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία με τον Άρειο Πάγο να κρίνει όλα τα αιτήματα θετικά.

Η υπουργική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ρώσικης πρεσβείας η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος που καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου κ. Αλεξάντρ Βίνικ στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Στο πρώτο στάδιο ο κ. Βίνικ θα εκδοθεί στη Γαλλία. Ενημερώσαμε τη Μόσχα για αυτό. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε.»