Αιχμηρή παρέμβαση Μαρκουλάκη για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι

Αιχμηρή παρέμβαση Μαρκουλάκη για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι

Ο ηθοποιός και πολιτευτής με τη ΝΔ κάνει λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παρέμβαση με ιδιαίτερη σημασία, λόγω της υποψηφιότητάς του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου στην 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, έκανε μα ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, ο δημοφιλής ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο ηθοποιός αναφέρεται ιδιαίτερα στα όσα διαδραμματίστηκαν με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, στον οποίο δηλώνει την συμπαράσταση του. Τονίζει ωστόσο, ότι το θεμελιώδες ζήτημα που προκύπτει από την επιχείρηση της Αστυνομίας, δεν είναι ο Δημήτης Ινδαρές, αλλά το αν παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκουλάκης αναφέρει στην ανάρτησή του:

«"Αυτή είναι η Ελλάδα, ένας διαρκής εμφύλιος" φώναζε δεμένος ο Δημήτρης Ινδαρές, στην ταράτσα του σπιτιού του. Η φράση του αυτή πραγματικά με συγκλόνισε. Όμως:

Το ερώτημα δεν είναι ο Δημήτρης Ινδαρές και τι σόι άνθρωπος είναι (είναι ένας ευγενικός, πράος, υπέροχος άνθρωπος, ένας γλύκας - αλλά εδώ αυτό είναι άνευ σημασίας)

Το ερώτημα δεν είναι αν του συμπαραστεκόμαστε ή όχι (προφανώς ναι, συμπαραστεκόμαστε πάντα σε όσους αναγνωρίζουμε ως Δικούς μας και μένουμε συνήθως απαθείς στους Άλλους - επίσης εδώ είναι άνευ σημασίας)

Το ερώτημα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων, υπέρ ή κατά των εκκενώσεών τους, υπέρ ή κατά της έννομης τάξης, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης (οι απόψεις μας, τα αισθήματά μας, η ιδεολογία μας, οι ενστικτώδεις αγκυλώσεις μας, αυτά κι αν είναι εδώ άνευ σημασίας)

Το ερώτημα είναι μόνο ένα: αν παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

(Λέγονται θεμελιώδη γιατί η δημοκρατία (πρέπει να) τα προσφέρει σε όλους αδιακρίτως - και στον Ινδαρέ και στους εργαζόμενους της Μαρφίν, και στον Ζακ και στον Γρηγορόπουλο και στον Κορκονέα, και σ’ εκείνο το αγόρι από το Αφγανιστάν που διαμελίστηκε από βόμβα σε κάδο απορριμάτων δέκα χρόνια πριν - μου φαίνεται πως τώρα πια μόνο εγώ το θυμάμαι.)

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ - και το κράτος οφείλει να είναι εγγυητής και προστάτης τους.

Εφόσον παραβιάστηκαν, αυτό πρέπει να φανερωθεί, όχι εδώ, θεσμικά. Και οι παραβάτες να υποστούν τις συνέπειες.

Η κραυγή του Ινδαρέ στην ταράτσα απαιτεί μιαν απάντηση. Για να πάρουμε την απάντηση, πρέπει να μάθουμε να θέτουμε σωστά την ερώτηση».