Μυστήριο με τα οστά γυναίκας σε παρεκκλήσι Μονής του Αγίου Όρους

Μυστήριο με τα οστά γυναίκας σε παρεκκλήσι Μονής του Αγίου Όρους

Εκτιμάται ότι ανήκουν στη σύζυγο ενός από τους κτήτορες της Μονής Παντοκράτορα

Μυστήριο καλύπτει το εύρημα οστών γυναίκας, που ήταν θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, που αποτελούσε οτο παρελθόν κοιμητηριακό ναό της Μονής Παντοκράτορας στο Αγιον Ορος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», τα οστά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης. οι επιστήμονες που συμμετείχαν στις εργασίας, είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για τα οστά της Στάνας, της συζύγου ενός από τους κτήτορες της μονής, του Μπάρμπουλ ή Μπάρμπουλη, βλάχικης καταγωγής, ο οποίος μόνασε εκεί μαζί με τους τρεις γιους του.

«Από όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γυναικεία οστά στο Άγιον Όρος. Η ανακάλυψη τους μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, αλλά έπειτα από πολλή μελέτη καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι αν τελικά επιβεβαιωθεί, πως είναι γυναικεία, ανήκουν στη Στάσα, τη σύζυγο του Μπάρμπουλ και μεταφέρθηκαν εκεί έπειτα από ανακομιδή» σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), Φαίδωνα Χατζηαντωνίου. Ο ίδιος εκτιμά, ότι τοποθετήθηκαν εκεί πιθανόν τον 16ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, δεν πρόκειται για την μοναδική γυναίκα που έσπασε το «άβατο» του Αγίου Όρους, καθώς όπως λέει, όταν το 1983 πήγε για πρώτη φορά στο Περιβόλι της Παναγίας, ήταν γνωστή η ιστορία ενός μοναχού, που πέθανε το 1978. Ο εν λόγω μοναχός γεννήθηκε στο Άγιον Ορος και δεν είχε βγει ποτέ εκτός, γεγονός που σημαίνει, ότι η μητέρα του βρέθηκε εκεί έγκυος και γέννησε.

  • Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορέι στα περίπτερα