Ο νεότερος επιστήμονας που έλαβε το Βραβείο Παπανικολάου

Ο νεότερος επιστήμονας που έλαβε το Βραβείο Παπανικολάου

Για την έρευνα του στους μηχανισμούς που συνδέουν το κάπνισμα με την πρόωρη γήρανση του δέρματος

«Ζούμε στη χρυσή εποχή της Iατρικής, τα τελευταία χρόνια καινοτόμες προσεγγίσεις προσφέρουν πλούτο πληροφοριών για γονιδιακούς παράγοντες κινδύνου και για ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη θεραποδιαγνωστική» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ο Δημήτρης Καρπώνης, ο νεότερος επιστήμονας στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Παπανικολάου από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Δημήτρης Καρπώνης, τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London και κάτοχος BSc (Hons) στη Φαρμακολογία, σε ηλικία μόλις 24 ετών, παρέλαβε τον περασμένο μήνα το Βραβείο Παπανικολάου 2019 για την έρευνα του στους μηχανισμούς, που συνδέουν το κάπνισμα με την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας, που έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έχουν μεγάλη σημασία για μελλοντική έρευνα στο πεδίο και θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις στο σύντομο μέλλον, τονίζει ο Δημήτρης Καρπώνης.

Ο κ. Καρπώνης μετά την αποφοίτησή του από το Anatolia College στη Θεσσαλονίκη με International Baccalaureate, αποφάσισε να σπουδάσει στο Λονδίνο, για να ασχοληθεί με ερευνητικά πρότζεκτ, με τη συμμετοχή επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο και σε διαφορετικά πεδία, από την πρόληψη ασθενειών, που μεταδίδονται από τα κουνούπια, έως τη μελέτη για ένα πνευματικό ρομπότ για ιατρικούς σκοπούς.

«Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς!» παρατηρεί και παροτρύνει τη νέα γενιά ερευνητών και τους μαθητές να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, όπως ο ίδιος, ο οποίος κατέθεσε φέτος αιτήσεις για ακαδημαϊκές θέσεις στην Ιατρική Σχολή της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, όπου ευελπιστεί να συνεχίσει την έρευνά του, με το ενδιαφέρον του να εστιάζεται στην έγκαιρη διάγνωση της αρθρίτιδας.