Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Τι ισχύει για το εμβόλιο της νόσου και την αντιμετώπισή της

Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Τι ισχύει για το εμβόλιο της νόσου και την αντιμετώπισή της

Ο γιατρός που εξέτασε πρώτος το μικρό παιδάκι εξηγεί σε ποια περίπτωση μπορεί να «αποτύχει» ο εμβολιασμός

Η υπόθεση του θανάτου ενός 8χρονου παιδιού από διφθερίτιδα έχει αναστατώσει την κοινή γνώμη ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από τον εμβολιασμό τόσο του συγκεκριμένου ασθενούς αλλά και γενικότερα, για τον συγκεκριμένο ιό.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μίλησε ο Γιώργος Τσόλας, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan, ο οποίος είδε πρώτος το 8χρονο παιδάκι τα ξημερώματα της Παρασκευής και εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο μας τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή με έντονη δύσπνοια. Είχε την εικόνα λαρυγγίτιδας, την οποία μπορεί η διφθερίτιδα να μιμηθεί. Αντιμετωπίστηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, βελτιώθηκε η εικόνα του και συστήθηκε η εισαγωγή του στο νοσοκομείο μας κάτι που δεν δέχθηκαν οι γονείς του για οικονομικούς/ασφαλιστικούς λόγους. Οπότε και συστήσαμε τη διακομιδή του στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Είναι ένα τραγικό περιστατικό.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας που εμφανίστηκε στη χώρα μας:

«Το τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας ήταν το 1991 και είχα την κακή τύχη να το αντιμετωπίσω ως ειδικευόμενος στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αγλαΐα Κυριακού. Και εκείνο το παιδάκι, κατέληξε μετά από δύο εβδομάδες λόγω μυοκαρδίτιδας. Είναι μία δυνητικά θανατηφόρος νόσος που προλαμβάνεται με εμβολιασμούς».

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα

Συνεχίζοντας, ο διευθυντής της κλινικής ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι τα εμβόλια δεν είναι υπερβολικά και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας γίνεται από το δεύτερο μήνα της ζωής, είναι στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ το κόστος του δικαιολογείται και καλύπτεται από όλα τα ταμεία. Είναι ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό και γίνεται στη χώρα μας εδώ και πενήντα χρόνια.

Σε ερώτηση αν μπορεί να νοσήσει κάποιος μετά από εμβολιασμό, ο γιατρός ανέφερε ότι το 8χρονο παιδάκι είχε πιθανώς και άλλα προβλήματα υγείας που επηρέασαν αρνητικά το ανοσοποιητικό του και συνεπώς δεν αποκλείεται να νόσησε από τη νόσο.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι το 8χρονο παιδί είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου.