Αποζημίωση σε εργαζόμενο που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει εικονική απόλυση 

Αποζημίωση σε εργαζόμενο που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει εικονική απόλυση 

Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου

Ποσό 41.556 ευρώ επιδικάστηκε σε εργαζόμενο ο οποίος απολύθηκε, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, όταν αρνήθηκε να υπογράψει εικονική απόλυση.

Οι αρεοπαγίτες του Β2 Εργατικού Τμήματος, με απόφαση τους επικύρωσαν απόφαση του Εφετείου που είχε δικαιώσει τον εργαζόμενο κρίνοντας πως η απόλυση του ήταν άκυρη καθώς έγινε για εκδικητικούς λόγους αφού αρνήθηκε να αποδεχθεί  την αξίωση της επιχείρησης για εικονική απόλυσή  χωρίς την καταβολή  αποζημίωσης και τη συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση.

Όπως αναφέρουν η καταγγελία της συμβάσεως «ασκήθηκε κατά κατάχρηση του σχετικού δικαιώματος της εναγομένης εταιρείας, και ειδικότερα από εμπάθεια προς το πρόσωπο του εργαζόμενου, επειδή αρνήθηκε να αποδεχθεί την μη σύννομη αξίωσή της για εικονική απόλυσή του χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απολύσεως και συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση και δεν συναίνεσε έτσι στη μη νόμιμη εργασιακή αυτή πρακτική της και επιπροσθέτως γιατί δεν του καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση απολύσεως».

Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει πως «η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας   είναι άκυρη, καθόσον ασκήθηκε κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του σχετικού δικαιώματος της  εταιρείας ως εργοδότριας».

Η συνεργασία του εργαζόμενου με το αναψυκτήριο-εστιατόριο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 όταν υπέγραψε σύμβαση ορισμένου χρόνου η οποία έγινε αορίστου πλήρους απασχόλησης και πενθήμερης εργασίας, μετά από 14 μήνες.

Ο εργαζόμενος τέσσερις μήνες αργότερα υπό την απειλή απόλυσης, όπως λέει, υποχρεώθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας 16 ήμερων τον μήνα, ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 απολύθηκε χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και όταν  αρνήθηκε να υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης, γιατί είχε ανακριβή στοιχεία, η επιχείρηση αναγνώρισε την ακυρότητα της καταγγελίας και κατήγγειλε εκ νέου, εγγράφως αυτή τη φορά, την σύμβαση, καταβάλλοντας αποζημίωση 2.216 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες η εργοδότρια εταιρεία , πριν την απόλυση, ζήτησε από τον εργαζόμενο να συναινέσει σε εικονική απόλυση χωρίς αποζημίωση και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Ο εργαζόμενος προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διεκδικώντας όλες τις εργασιακές του αξιώσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα την απαίτηση της τέως εργοδότριας εταιρείας.

Τελικά, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με τον εργαζόμενο να δικαιώνεται και τον εργοδότη να καλείται πλέον να του καταβάλλει αποζημίωση αλλά και επιδόματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...