Για πρώτη φορά επιβλήθηκε καταδίκη για πειρατεία στο ελληνικό διαδίκτυο

Για πρώτη φορά επιβλήθηκε καταδίκη για πειρατεία στο ελληνικό διαδίκτυο

Αφορούσε ιδιοκτήτη ιστοσελίδων που διακινούσε παράνομα ταινίες, μουσική, προγράμματα και παιχνίδια

Μία απόφαση που ελήφθη για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχει να κάνει με τον χώρο του διαδικτύου, έγινε πραγματικότητα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, το οποίο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ιδιοκτήτη γνωστών ιστοσελίδων για παράνομη διάθεση κινηματογραφικών έργων, μουσικής, βιβλίων, προγραμμάτων Η/Υ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Είναι η πρώτη καταδίκη για ηλεκτρονική πειρατεία στο ελληνικό ίντερνετ ενώ κατά του ιδιοκτήτη, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή, ασκήθηκαν τέσσερις ποινικές διώξεις μεταξύ του 2009 και του 2012.

Ο ίδιος παρά τις συλλήψεις που είχαν γίνει εις βάρος, για τις υποθέσεις ηλεκτρονικής πειρατείας, του συνέχιζε την παράνομη δράση του, αλλάζοντας κάθε φορά που συλλαμβανόταν, το domain-name του παράνομου ιστοτόπου που διατηρούσε.

Μάλιστα είχε προηγηθεί και τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (β’ βαθμού) κατά του ιδίου κατηγορουμένου, για ανάλογη περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΟΕ, η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι αναφέρεται σε ιστότοπο (forum) που για την άνευ αδείας παρουσίαση και διαμοιρασμό των πνευματικών έργων (ταινιών, προγραμμάτων Η/Υ και μουσικής), χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων και υπερσυνδέσμους (LINKS) που παρέπεμπαν σε φιλοξενητές περιεχομένου.