Υπόθεση Siemens: «Οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα»

Υπόθεση Siemens: «Οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα»

Γράφτηκε ο επίλογος της πρώτης ημέρας της εκφώνησης της απόφασης της δίκης για τα «μαύρα ταμεία»

«Οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έγραψε τον επίλογο της πρώτης ημέρας της εκφώνησης της απόφασης της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο και ήταν μεταξύ των 22 προσώπων – από συνολικά 54- που κρίθηκαν ένοχοι, έφυγαν ελεύθεροι από τη δικαστική αίθουσα καθώς όπως είπε και η εισαγγελέας της έδρας «δεν είναι πλέον δυνατή η κράτηση πριν την επιβολή ποινής».

Οι κατηγορούμενοι θα επανέλθουν προκειμένου να ακούσουν το δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί, στην επόμενη συνεδρίαση, για την αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών που αιτούνται.

Η απόφαση των δικαστών για τα ελαφρυντικά θα καθορίσει και την τελική ποινή που θα επιβληθεί στους καταδικασθέντες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα.

Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικού μπορεί να αλλάξει δραστικά την τελική ποινή σε μια πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 έτη.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και ακόμη μια συνεδρίαση του δικαστηρίου το οποίο στη συνέχεια θα κληθεί να αποφανθεί κατά περίπτωση για το ενδεχόμενο αναστολής των ποινών που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους.

Ακολουθώντας τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, αλλά και το δρόμο που έδειξε η εισαγγελέας της έδρας το δικαστήριο δέχτηκε με την ομόφωνη απόφαση του, ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μετατρέψει την κατηγορία σε δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα που είναι πλημμέλημα και έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Έτσι, οι κατηγορούμενοι, 13 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για τις μίζες προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και ύστερα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, καταδικάστηκαν μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ επάγγελμα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι είναι  πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, αλλά και πρώην στελέχη της εταιρίας στη Γερμανία.

Το δικαστήριο καταδίκασε πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τα τραπεζικά στελέχη που φέρονται να έπαιξαν ρόλο στη διαδρομή της μίζας.

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Νικόλαος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Είκοσι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται  μεταξύ αυτών και ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποίος είχε διωχθεί για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία.