Υπόθεση Siemens: Ένοχοι 22 κατηγορουμενοι, απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο Τσουκάτος

Υπόθεση Siemens: Ένοχοι 22 κατηγορουμενοι, απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο Τσουκάτος

Μεταξύ των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas

Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών ετών έπεσε η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens με την καταδίκη 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους  για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα να αφήνει το στίγμα του στην δικαστική απόφαση το Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων ακολουθώντας το δρόμο που έδειξε η εισαγγελέας δέχθηκε ότι οι υπαλληλοι του ΟΤΕ δεν ειναι πλέον δημόσιοι υπαλληλοι και μετετρεψε την κατηγορία σε δωροδοκία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, αδίκημα το οποιο εχει υποπέσει σε παραγραφή. Έτσι οι κατηγορουμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 έτη.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, αλλά και  πρώην στελέχη της εταιρίας στη  Γερμανία. Το δικαστήριο καταδίκασε πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τα τραπεζικά στελέχη που φέρονται να έπαιξαν ρόλο στη διαδρομή της μίζας  προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Νικόλαος Μανασής,Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Είκοσι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται μεταξύ αυτών και ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποιος είχε διωχθεί για το αδικημα της συνεργιας σε δωροδοκία.

Τη σκυτάλη στην ακροαματική διαδικασίας πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι οι οποίοι ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους εστιάζοντας σε αυτά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της ποινικής διαδικασίας.