Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία κτηνοτρόφου στην Κρήτη

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία κτηνοτρόφου στην Κρήτη

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης βρισκόταν σε άμυνα ο δράστης

Ολοκληρώθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου η εκδίκαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου της πολύκροτης υπόθεσης της ανθρωποκτονίας του Παντελή Δουρουντάκη τον Μάρτιο του 2018.

Στο εδώλιο, όπως μεταδίδει το flashnews.gr, κάθισαν, από τις 24 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η δίκη, ένας 45χρονος από τα Σφακιά, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο 40χρονος αδερφός του καθώς και ένας 32χρονος που κατηγορείτο για υπόθαλψη εγκληματία.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (6 προς 1) αθώο τον 45χρονο καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης βρισκόταν σε άμυνα.

Μειοψήφισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που συντασσόμενη με την πρόταση του Εισαγγελεά να κριθεί ένοχος κατά το κατηγορητήριο,  υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία σε κατάσταση βρασμού.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης τόσο ο 40χρονος αδελφός του βασικού κατηγορούμενου όσο και ο 32χρονος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 70χρονος Παντελής Δουρουντάκης από τα Σφακιά, είχε εξαφανιστεί απόγευμα Τετάρτης στις 7 Μαρτίου  όταν την τελευταία φορά, πήγε στο κοπάδι του και από τότε δεν είχε δώσε σημεία ζωής ενώ παρά τις εξονυχιστικές έρευνες που έγιναν τις επόμενες ημέρες και στα Σφακιά αλλά και στον οδικό άξονα Αλικιανού – Σούγιας, όπου είχαν εντοπισθεί σήματα κινητού τηλεφώνου,  δεν βρέθηκε ούτε ο ίδιος αλλά ούτε το αυτοκίνητό του.

Υπενθυμίζεται, οτι το πρώτο 24ωρο της εξαφάνισης του Παντελή Δουρουντάκη, κεραία κινητής που βρίσκεται στα Σφακιά «έδειξε» σήμα από το ένα κινητό στην κατεύθυνση από Σφακιά προς Φραγκοκάστελλο, αλλά στη συνέχεια απενεργοποιήθηκε. Επιπλέον, σε μεταγενέστερο χρόνο, υπήρξε σήμα από το άλλο του κινητό σε κεραία κινητής σε περιοχή του Πλατανιά και «έδειξε» μια κατεύθυνση από Πατελάρι προς Σούγια ωστόσο, ο ηλικιωμένος ήταν άφαντος.

Η υπόθεση παρέμενε «ανοιχτή» με τις αστυνομικές αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες «προς κάθε κατεύθυνση» και με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Μάλιστα, με την υπόθεση της εξαφάνισης ασχολήθηκε και το Εγκληματολογικό της ΕΛ.ΑΣ. συλλέγοντας πολλά στοιχεία τα οποία αναλύθηκαν εργαστηριακά και μπήκαν στον μικροσκόπιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων που διενεργούσε την προανάκριση. Σύντομα, οι υποψίες των αρχών οτι δεν πρόκειται για απλή υπόθεση εξαφάνισης αλλά για δολοφονία, επιβεβαιώθηκαν.

Τελικά, στις 19 Ιουνίου και πριν ακόμα βρεθεί η σορός του 70χρονου κτηνοτρόφου, οι αστυνομικές αρχές, μετά από πολύμηνες και ενδελεχείς έρευνες, συνέλαβαν τα δύο αδέλφια στα Σφακιά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, καθώς αν και δεν έχει βρεθεί η σορός του άτυχου 70χρονου, θεωρείτο βέβαιο οτι ο κτηνοτρόφος είχε δολοφονηθεί.

Υπό το βάρος των αδιάσειστων στοιχείων που ειχαν συγκεντρώσει οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας  πριν περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας Χανίων για να απολογηθούν, οι δύο συλληφθέντες υπέδειξαν στους αστυνομικούς το σημείο που είχαν θάψει τον 70χρονο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι αστυνομικοί εντόπισαν το σημείο που τα δύο αδέλφια είχαν θάψει τον κτηνοτρόφο, σε ιδιωτικό χώρο στον Αλικιανό, με τον 44χρονο να οδηγείται μετά την απολογία του στη φυλακή ενώ ο 39χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.