Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι, μαχητικά τους πέταξαν πάλι πάνω από την Ρω

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι, μαχητικά τους πέταξαν πάλι πάνω από την Ρω

Πέρασαν δύο φορές πάνω από το ακριτικό νησί

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι αυτή την φορά με πτήση μαχητικών F-16 πάνω από την Ρω.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ στις 15:11 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την νήσο Ρω σε ύψος 28.000 ποδών. Στην συνέχεια στις 15:33 τουρκικό ζευγάρι μαχητικών του ιδίου τύπου πέταξε και πάλι πάνω από την Ρω στα 22.000 πόδια.

Να θυμίσουμε πως προχθές η Τουρκία έστειλε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της πάνω από το ελληνικό ακριτικό νησί σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση καθώς ήταν η πρώτη φορά που τουρκικό UAV πέταξε πάνω από το συγκεκριμένο ελληνικό νησί.

Της υπέρπτησης εκείνης είχε προηγηθεί σκληρή αερομαχία μεταξύ μιας εξάδας τουρκικών F-16 με 4 ελληνικά.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκική πολεμική αεροπορία προσπαθεί ακόμα να αμβλύνει τις σε βάρος της εντυπώσεις από τον απόλυτο αιφνιδιασμό που υπέστη όταν τρία ελληνικά μαχητικά και ένα μεταγωγικό C-130 πέταξαν στην Κύπρο χωρίς τα τουρκικά ραντάρ να τα πάρουν είδηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα η Άγκυρα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και την τραγωδία με τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Κω.

Στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ A5964/19 στην οποία αναφέρει πως δεν αποδέχεται την περιοχή που έχει οριστεί για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της Κω με αναφορά στο FIR Αθηνών. Όπως αναφέρει μέρος της ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση πέφτει μέσα σε περιοχή τουρκικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Αθήνα με την έκδοση αντιΝΟΤΑΜ η οποία αναφέρει πως τα όρια της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση έχουν καθοριστεί μέσα από διεθνής κανόνες και συνθήκες και ως εκ τούτου η Τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη