Τουρκία προς Ελλάδα: Δεν έχετε δικαίωμα να βγάζετε NAVTEX ανατολικά Καρπάθου και Ρόδου

Τουρκία προς Ελλάδα: Δεν έχετε δικαίωμα να βγάζετε NAVTEX ανατολικά Καρπάθου και Ρόδου

«Ο σταθμός Ηράκλειο δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX»

Όλο και πιο έντονη γίνεται η προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία ανατολικά της Καρπάθου και της Ρόδου, καθώς θεωρεί πως το κομμάτι αυτό είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της και της ΑΟΖ της.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε σήμερα τρεις παράνομες και μία εξωφρενική...NAVTEX.

Με τις τρεις παράνομες προσπαθεί να «καπελώσει» αντίστοιχες περιοχές που έχουν δεσμευθεί από τις ελληνικές Αρχές για ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σήμερα, αύριο και στις 30 Οκτωβρίου.

Η σημερινή αφορά την γνωστή πλέον περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και οι άλλες δύο για περιοχές νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η Τουρκία όμως δεν μένει μόνο στις NAVTEX με δεσμεύσεις περιοχών αλλά με μία ακομα, την δεύτερη σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρει πλέον και εγγράφως πως οι ελληνικές NAVTEX στην περιοχή αυτή δεν ισχύουν καθώς αυτές εμπίπτουν σε τουρκική περιοχή ευθύνης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο σταθμός Ηράκλειο δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX».

Παράλληλα η Άγκυρα «ξαναχτυπά» και στο Αιγαίο με δύο εξίσου παράνομες NAVTEX δεσμεύοντας για ασκήσεις με χρήση όπλων αύριο, το Ικάριο πέλαγος και μια περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου, Ψαρών, Λέσβου και Άη Στράτη.

Στο ίδιο πλαίσιο η Άγκυρα προχώρησε και σε νέες NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα εξέδωσε δύο NAVTEX δεσμεύοντας δύο περιοχές δυτικά της Κύπρου για τις 23 και 26 του μήνα και άλλη μία στο Αιγαίο μεταξύ Λέσβου, Λήμνου και Άη Στράτη για τις 24 Οκτωβρίου.

Να θυμίσουμε πως χθες η Τουρκία προχώρησε σε μια ακόμα πρωτόγνωρη κίνηση αμφισβήτησης με μια προκλητική πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της πάνω από την νήσο Ρω. Την πρώτη που καταγράφεται στα χρονικά να πραγματοποιείται από τουρκικό UAV σε αυτό το νησί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...