Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη για τζιχαντιστές-δραπέτες από φυλακές στη Συρία

Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη για τζιχαντιστές-δραπέτες από φυλακές στη Συρία

«Δίκτυ ασφαλείας» δημιουργείται στα ελληνικά σύνορα για να αποτραπεί είσοδος μαχητών του ISIS

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές από την πληροφορία ότι τζιχαντιστές που δραπέτευσαν από φυλακές στη βόρεια Συρία, μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη, ίσως και μέσα από τη χώρα μας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Alpha, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται πιθανά χτυπήματα τζιχαντιστών που δραπετεύουν από τις φυλακές και τους καταυλισμούς όπου κρατούνταν.

Οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι κάποιοι από αυτούς ίσως εκμεταλλευτούν τις μεταναστευτικές ροές, προκειμένου να μπουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha, στα ελληνικά σύνορα δημιουργείται «δίκτυ ασφαλείας» για τη σύλληψή τους με επίλεκτες δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, της ΕΥΠ, του Λιμενικού σε συνεργασία με Frontex, Interpol, Europol.

Δώδεκα φυλακές έμειναν αφύλακτες

Δώδεκα συριακές φυλακές όπου κρατούνταν ξένοι μαχητές καθώς και οκτώ καταυλισμοί προσφύγων έμειναν αφύλακτοι ως αποτέλεσμα της επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Μιλώντας από την Κίνα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε πως υπάρχει κίνδυνος οι μαχητές να αποδράσουν και να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, μετέδωσε σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τους λόγους αυτούς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι αναγκαίο «να γίνουν προσπάθειες από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις των τρομοκρατών, η ιδεολογία και η προπαγάνδα τους». Παράλληλα ο Σεργκεί Σόιγκου επεσήμανε ότι η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος», αφού ηττήθηκε στη Συρία έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στην νοτιο-ανατολική Ασία.

Η διαχείρισή τους από την Άγκυρα

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Alpha, εκτιμάται ότι οι επιτελείς του Ερντογάν, τους περισσότερους από τους τζιχαντιστές που βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία, είτε θα τους χρησιμοποιήσουν για να διαπραγματευτούν την κατάλληλη στιγμή την παράδοσή τους είτε θα τους έχουν σε καθεστώς χαλαρής κράτησης στέλνοντας μήνυμα σε πρώην και μελλοντικούς συμμάχους της Τουρκίας ότι συνεργάτες της εναντίον των Κούρδων, προστατεύονται από το καθεστώς Ερντογάν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Α.Συρίγο, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς μόλις απελευθερωθούν θα πολεμήσουν μαζί με του Τούρκους εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι «νεο-τζιχαντιστές» που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη, έχουν αλλάξει την εμφάνισή τους, είναι περιποιημένοι, ωστόσο προδίδονται από τις ουλές τους από τα πεδία του πολέμου αλλά και από τατουάζ του ISIS.

Μάλιστα, αρθρογράφος τουρκικής εφημερίδας μιλώντας στον Alpha, εκτιμά ότι ποτέ η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πει «ήρθαν στην Τουρκία τζιχαντιστές», επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί να έρθουν διότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε» ενώ καταλήγει πως «ξέρω και πιστεύω ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στηρίξει κάποιους τζιχαντιστές».