Αντίδραση Πατούλη στην επιστολή του δημάρχου Μαραθώνα για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Αντίδραση Πατούλη στην επιστολή του δημάρχου Μαραθώνα για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να εξετάσουν και να απαντήσουν στις ενστάσεις του

Εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να απαντήσουν άμεσα και τεκμηριωμένα στις ενστάσεις του Δήμου Μαραθώνα για το Γραμματικό, διαβίβασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας «εάν το έργο είναι παράνομο, θα ακυρωθεί και οι υπεύθυνοι θα πάνε στον εισαγγελέα»

Την αντίδραση του περιφερειάρχη προκάλεσε η ανοικτή επιστολή του δημάρχου Μαραθώνα, Στέργιου Τσίρκα, με την οποία ζητά την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Στην επιστολή ο κ. Τσίρκας αποκαλεί το έργο ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) αντί για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), και εγκαλεί το ΠΕΣΥ για τη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, «εκτός ημερησίας διατάξεως».

Στις ενστάσεις που παραθέτει ο κ. Τσίρκας. μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «ανακριβή» τον ισχυρισμό περί απένταξης του έργου από την ΕΕ. εάν δεν λειτουργήσει καθώς «έχει απενταχθεί από το ταμείο συνοχής το 2015». Σημειώνει ότι έχουν διαπιστωθεί ρήγματα στην περιοχή και ρέματα που χύνονται στον Ευβοϊκό. Ότι βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο (Ραμνούντα) και σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA από την ΕΕ και ότι για τους λόγους αυτούς «η ΕΕ έχει κρίνει δύο φορές μέχρι σήμερα τη χωροθέτηση ως ακατάλληλη και μη σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης αμέσως μετά την επιστολή του κ. Τσίρκα, ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να απαντήσουν τεκμηριωμένα ως τη Δευτέρα το πρωί, σημείο προς σημείο, στις ενστάσεις. Στη συνέχεια θα καλέσει το δήμαρχο Μαραθώνα και τους τεχνικούς του συμβούλους σε συνάντηση, προκειμένου να του παρουσιαστούν οι απόψεις των υπηρεσιών «πάνω σε ένα ζήτημα, που αφορά όλους τους πολίτες της Βορειοανατολικής Αττικής».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο κ. Πατούλης δήλωσε:

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως περιφερειάρχης πριν από μόλις 48 μέρες, με την ισχυρή λαϊκή εντολή να δώσω λύση στο μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα για την Αττική και τους κατοίκους της, στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου. Η απόφαση που λάβαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, για έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού, στηρίχθηκε στα δεδομένα που μας παρουσιάστηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες μας, όσον αφορά τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Αν αποδειχθεί με βάση τις ενστάσεις του δημάρχου Μαραθώνα ότι το έργο είναι παράνομο, θα το σταματήσουμε και θα στείλουμε στον εισαγγελέα όσους σπατάλησαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Αν όμως οι ενστάσεις αποδειχθούν αβάσιμες, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με το Δήμο και τους κατοίκους, στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού.

Η δική μας διοίκηση θέλει να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με συναίνεση, συνεργασίες και υπευθυνότητα, μακριά από τη λογική των άσκοπων συγκρούσεων και του λαϊκισμού. Τονίζω κατηγορηματικά ότι οι αποφάσεις μας δεν υπηρετούν κανένα άλλο συμφέρον, πέραν του συμφέροντος των κατοίκων της Αττικής, γι' αυτό και δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν».

Παρακαλούμε περιμένετε ...