Νέες τουρκικές NAVTEX στα ανοιχτά Λήμνου και Πάφου ενώ η αεροπορία της «πιάστηκε στον ύπνο»

Νέες τουρκικές NAVTEX στα ανοιχτά Λήμνου και Πάφου ενώ η αεροπορία της «πιάστηκε στον ύπνο»

Συνεχίζει να προκαλεί Αθήνα και Λευκωσία - «Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις»

Με την έκδοση δύο παράνομων NAVTEX για Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία έδειξε και σήμερα πως δεν ελαττώνει την πίεση που ασκεί σε Λευκωσία και Αθήνα.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Την στιγμή που το γενικό επιτελείο της Τουρκίας ανακοινώνει πως έχει εξολοθρεύσει 673 μαχητές των Κούρδων προχωρά παράλληλα και σε ενέργειες που αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου.

Μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εξέδωσε την NAVTEX 1177/19 με την οποία δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λήμνου, Ψαρών και Λέσβου για άσκηση με την χρήση όπλων για τις 23 Οκτωβρίου.

Παράλληλα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που αντιστοίχως, δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και FIR, προχώρησε στην έκδοση της NAVTEX 1176/19 με την οποία δέσμευσε για σήμερα περιοχή δυτικά της Πάφου για ναυτική άσκηση.

Το μεσημέρι η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας προχώρησε, χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους για ναυτικές ασκήσεις ανατολικά της Ρόδου για τις 24 Οκτωβρίου

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα η τουρκική αεροπορία «πιάστηκε στον ύπνο» σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο news.gr και δεν μπόρεσε να παρεμποδίσει την μετάβαση τριών ελληνικών F-16 στην Κύπρο, τα οποία μετέβησαν στην Μεγαλόνησο, πραγματοποίησαν τρεις διελεύσεις και εικονικές βολές σε πεδίο βολών στο πλαίσιο άσκησης της Εθνικής Φρουράς και επέστρεψαν στην βάση τους στην Κρήτη.

Αντέδρασε λίγη ώρα αργότερα στέλνοντας δύο μαχητικά της να πετάξουν πάνω από Οινούσσες και νησίδα Παναγιά.

Την μετάβαση των ελληνικών F-16 στην Κύπρο σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις».